Hlavní obsah

Doba hojnosti končí, varoval Macron. „Připravte se na oběti“

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

„Náš systém založený na svobodě, v němž jsme si zvykli žít, někdy potřebuje, abychom ho bránili, což může znamenat přinášet oběti,“ varoval Macron.

Reklama

Francouzský prezident varoval národ, že se blíží konec hojnosti. Podle Macrona je proto potřeba urychleně jednat, za první krok považuje otevřenou diskusi o problémech.

Článek

Skončilo období blahobytu a bezstarostnosti, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron členům své vlády. Svět podle něj zažívá zásadní zvraty jako válku na Ukrajině nebo vlnu veder a požárů.

Macronův projev k ministrům, které vyzval k jednotě, byl výjimečně živě přenášen. Prezident varoval Francouze, aby se připravili na to, že budou muset přinést oběti.

V souvislosti s válkou na Ukrajině prohlásil: „Náš systém založený na svobodě, v němž jsme si zvykli žít, někdy potřebuje, abychom ho bránili, což může znamenat přinášet oběti.“

„To, co zažíváme, je spíše velký otřes a velký převrat,“ uvedl Macron. „Již několik let zažíváme konec něčeho, co by se mohlo zdát jako hojnost. Konec hojnosti produktů a technologií, o kterých jsme se domnívali, že je budeme mít kdykoliv k dispozici,“ dodal prezident.

Zmínil také nedostatek materiálů a vody a nutnost začít jednat. „Vzhledem k tomu, čemu čelíme, máme povinnosti. První z nich je mluvit otevřeně a velmi jasně, aniž bychom strašili zkázou,“ prohlásil Macron. V souvislosti s nedávnými lesními požáry poděkoval hasičům.

Vysychání Loiry

Dvě třetiny země v „krizové situaci“, stovky obcí bez dostatku pitné vody, vysychající Loira. I takové je letošní léto ve Francii.

Macron se také poprvé vyjádřil ke kauze, která od pátku zaměstnává ministra spravedlnosti Érika Duponda-Morettiho. V červenci se ve věznici ve Fresnes konala soutěž inspirovaná televizním pořadem, zúčastnili se jí vězni a dozorci a mládež z tohoto pařížského předměstí (psali jsme zde).

Na veřejnost se teď dostávají stále další podrobnosti o zábavním charitativním odpoledni, které pořádala jedna nezisková organizace. Francouze mohly zveřejněné záběry šokovat, řekl Macron a zdůraznil, že „trest má svůj smysl“, cituje prezidenta BFM TV.

Macron je na začátku druhého funkčního období. Stejně jako v tom prvním plánuje rozsáhlé reformy. Za základní výzvu pro další měsíce považuje „energetickou střídmost“ a ekologické změny.

Chce také pokračovat v reformě pracovního trhu, což pro něj ale bude složité, protože jeho vláda nemá parlamentní většinu a obdobné snahy se ve Francii pravidelně setkávají s masivním odporem odborů.

Reklama

Související témata:

Doporučované