Hlavní obsah

Dobytí Soledaru je na dosah, hlásí Rusové. Ukrajinci oponují

Foto: Profimedia.cz

Město Soledar v Doněcké oblasti bylo už dříve zdevastováno dlouhými boji. Snímek z loňského listopadu.

Reklama

Nevelké město se solnými doly na východě Ukrajiny se stalo cílem mohutného náporu ruských sil. Jeho dobytí by zkomplikovalo ukrajinskou obranu Bachmutu.

Článek

Ruské ozbrojené síly pročesávají ulice východoukrajinského Soledaru. Město ležící v Doněcké oblasti, kterou si Rusko nárokuje, se dá považovat za již obsazené. Prohlásil to velitel zvláštní jednotky čečenských bojovníků „Achmat“ Apty Alaudinov ve vysílání ruského televizního kanálu Rossija-1.

„Soledar je momentálně ve fázi čištění, v zásadě se dá považovat za již převzatý, protože na množství VSU (ukrajinská armáda - pozn. red.), který je uvnitř, se nic nezmění. Do konce tohoto dne nebo nejpozději zítra ráno budeme moci konstatovat, že Soledar je již zcela pod kontrolou našich sil a prostředků,“ řekl Alaudinov.

Už v úterý večer mluvil o získání kontroly nad Soledarem šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.

Ruské ministerstvo obrany však ještě ve středu dopoledne situaci na bojišti vyhodnotilo zdrženlivěji. Podle jeho zprávy ruské síly zablokovaly Soledar ze severu a jihu a ve městě dál probíhají boje.

„Výsadkové jednotky zablokovaly Soledar ze severní a jižní části města. Ruské vzdušné síly útočí na nepřátelské pevnosti. Ve městě bojují útočné oddíly,“ řekl mluvčí ministerstva generál Igor Konašenko.

Ukrajinská strana tvrdí, že její vojáci ve městě stále hájí obranné linie.

„Bitva o Soledar je velmi důležitá proto, že naše síly nedovolí nepříteli systematicky prolomit naši obranu, nevytvářejí obklíčení, o kterém sní, nejdou do týlu a pak do operačního prostoru, pak se přesunou do Slavjansku a Kramatorsku,“ citovala agentura Unian mluvčího východní skupiny ukrajinských vojsk Sergeje Čerevatyje.

Soledar je nevelké město, kde se do války těžila sůl a které se během dlouhých těžkých bojů prakticky vylidnilo. Podle britské stanice BBC by jeho dobytí usnadnilo Rusům přístup k Bachmutu a zkomplikovalo zásobování ukrajinských obránců.

Reklama

Doporučované