Hlavní obsah

Noční střelba v Oslu: Policie mluví o terorismu, pochod za LGBT zrušili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Norští policisté hlídají uzavřenou oblast v hlavním městě, kde došlo ke střelbě.

Reklama

aktualizováno •

Podezřelý ze střelby, která si vyžádala dva mrtvé a přes 20 zraněných, pochází z Íránu. Podle prokurátora odmítá vypovídat.

Článek

Dva lidé zemřeli a více než 20 dalších osob utrpělo zranění při střelbě u nočního klubu v Oslu. Podle norských médií vyšetřuje policie útok jako teroristický čin. Podezřelého ze střelby, který pravděpodobně jednal bez kompliců, policie zadržela nedaleko místa činu.

Útok se odehrál v noci na sobotu v okolí baru London Pub, který je oblíbený mezi příslušníky komunity LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob). Norskou metropolí měl v sobotu projít průvod za práva této komunity, pořadatelé ho ale na doporučení policie zrušili.

Zadržený má norské občanství a pochází z Íránu. Už dříve byl v hledáčku policie, teď odmítá vypovídat. Policie ho obvinila z vraždy, pokusu o vraždu a z teroristických činů, řekl na tiskové konferenci prokurátor Christian Hatlo. Jednou z hypotéz je, že šlo o zločin z nenávisti, dodal. Policie ještě během noci prohledala byt zadrženého, zabavila dvě střelné zbraně, jednu ruční a jednu automatickou, a také dva telefony.

Původně agentury uváděly po útoku dva mrtvé a 14 zraněných. Podle veřejnoprávní stanice NRK se počet zraněných vyšplhal na 21. Z toho deset lidí je zraněno těžce.

Byl to „krutý a hluboce šokující útok na nevinné lidi,“ napsal na facebooku norský premiér Jonas Gahr Störe. „Zatím nevíme, co za tímto hrozným činem stojí, ale queer lidem, kteří mají strach a truchlí, chci říct, že stojíme při vás,“ dodal. V podobném duchu se vyjádřilo i několik dalších vládních činitelů.

„Brutální a hrozné,“ napsal na twitteru předseda norského parlamentu Masud Gharahkhani, který se narodil v Íránu a do Norska se přistěhovat v pěti letech. „Lidé byli ve městě, aby prožili rozmanitost a lásku. Postarejte se o sebe navzájem,“ dodal.

Útok odsoudili také politici z dalších zemí, například finský prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová.

Norsko si letos připomíná 50 let od povolení vztahů osob stejného pohlaví. K pochodu hrdosti se vázalo mnoho doprovodných akcí.

Aktualizace: Doplnili jsme informace o vyšetřování teroristického činu, vyšším počtu zraněných a další aktuální informace.

Reklama

Související témata:

Doporučované