Hlavní obsah

Dvacet hodin pod sutinami bez šance volat o pomoc. Video záchrany z Dnipra

Bez komentáře: Záběry ze záchranné akce. Hasiči vyprostili Katerynu Zelenskou z trosek domu po dvaceti hodinách. Video: AP

 

Reklama

Kateryna z Dnipra od dětství neslyší. Když kvůli ruským raketám zůstala v troskách domu, nemohla si proto zavolat o pomoc. Přesto ji našli. Příběh ale nemá dobrý konec – její manžel i syn a zemřeli a Kateryna skončila na JIP.

Článek

V místě sobotního ruského raketového útoku na obytný dům v Dnipru stále pokračují záchranné práce. Naděje, že by se z trosek podařilo vyprostit ještě někoho živého, už jsou minimální a dál klesají.

Poslední zvuky ze sutin záchranáři slyšeli krátce po sobotní půlnoci. Po deseti hodinách se dostali k sedmadvacetileté ženě.

Jak se později zjistilo, šlo o Katerynu Zelenskou, která od narození trpí poruchou sluchu. Na záběrech, jež se objevily na sociálních sítích a sdílely je světové agentury, ji poznala její sestra Alina. Na svém Instagramu napsala, že Kateryna nemohla volat o pomoc, protože má od dětství poruchu sluchu, píše ukrajinský server NV Live.

„To je Kateryna, to je moje sestra! Byla nalezena až dnes ráno a díky Bohu živá. Žila s rodinou v tom zatraceném domě! Nemohla volat o pomoc, protože je od dětství hluchá,“ stojí v příspěvku.

Kateryna tak strávila dvacet hodin v troskách domu, než se k ní dostali záchranáři. Jak je vidět úvodním videu, celou akci komplikoval nejistý terén a hrozba propadu dalších částí domu.

Hasiči k evakuaci nemohli použít ani stabilizační nosítka a ženu tak museli vynést v rukou. Při útoku přišla o svého muže a ročního syna.

Při hospitalizaci lékaři zjistili, že je Kateryna silně podchlazená. Po příjezdu do nemocnice měla teplotu pouhých 31 stupňů Celsia, a skončila proto na jednotce intenzivní péče.

Čím Rusové v Dnipru útočili?

Okolnosti nasvědčují tomu, že Rusko mířilo na jiný cíl. Ale zbraní, která je notoricky nepřesná a už několikrát zabíjela nevinné.

Z trosek rozlehlé budovy se ještě v pondělí brzy ráno, 36 hodin po útoku, stále vznášel kouř, píše stanice CNN.

Počet obětí útoku mezitím vzrostl na 40, uvedl v pondělí šéf místní oblastní správy Valentyn Rezničenko. Mezi mrtvými jsou tři děti. Dalších 75 lidí je zraněných, více než 12 z nich je ve vážném stavu, včetně jednoho dítěte. Desítky lidí se stále pohřešují.

Reklama

Doporučované