Hlavní obsah

Egypt jde po penězích, nechce řešit klima, říká mladý Čech na světové akci

Foto: Kryštof Stupka

Čtvrteční protest lidskoprávních aktivistů, k němuž došlo přímo v areálu, kde se COP27 pořádá.

Reklama

Šíří se tu drby, že se egyptská vláda klimatickou konferenci zčásti snaží sabotovat, uvedl pro Seznam Zprávy Mladý delegát ČR při OSN Kryštof Stupka. „Vlastně jde spíš o vydělávání peněz než o řešení klimatických změn,“ dodává.

Článek

„Konference, která by měla přispět k záchraně světa, pokulhává jak organizačně, tak ambicemi,“ domnívá se český zástupce na summitu COP27 v Šarm aš-Šajchu Kryštof Stupka.

„Areál není dostavěný. Je překlimatizováno, uvnitř je zima. Celé to město je postavené jako Potěmkinova vesnice,“ hodnotí v rozhovoru pro Seznam Zprávy Mladý delegát ČR při OSN. Stupka je součástí programu, který vytvářet most mezi mladými Čechy a Češkami a Organizací spojených národů. Mandát Mladého delegáta můžou získat na rok a půl lidé mezi 18 a 25 lety.

Stupka si také všímá, že egyptská vláda v okolí místa konání zavřela malé obchody, aby si lidé co nejvíce nakupovali na samotné konferenci a v přilehlých hotelech. O cílech pořadatelské země si tak nedělá žádné iluze.

Co říkáte na to, že COP27 hostí Egypt, země, která se z hlediska lidských práv řadí na nižší příčky svobodných zemí světa?

Já osobně si myslím, že organizovat COP27 v Egyptě byla obrovská chyba. Nedodržují tady lidská práva, Egypt už má asi 10 let ústavní zákaz pořádání protestů. Organizace Human Rights Watch reportovala, že před místem konání summitu zadrželi asi 93 aktivistů. Spoustě klimatických a lidskoprávních aktivistů pak Egypt vůbec nepovolil vstup do země.

Egypt schytává kritiku ze všech stran

Egyptská vláda v oblasti lidských práv zrovna nevyniká. Proto je předmětem kritiky řady humanitárních organizací fakt, že se klimatická konference COP27 koná právě v Egyptě.

Areál, v němž se COP27 pořádá, navíc vlastní egyptská tajná služba, je to tím pádem velmi militarizovaná oblast. Není tu příliš možnost dostat se ven a někam jet. Aplikace, které by si uživatelé měli stáhnout, aby se mohli v areálu a programu COPu vůbec orientovat, pravděpodobně obsahují spyware. Podobně také Wi-Fi není zabezpečená a mnoho diplomatů a novinářů se bojí o svá data.

Jak to vypadá v areálu, kde se COP27 koná?

Areál není dostavěný. Je překlimatizováno, uvnitř je zima. Celé to město je postavené jako Potěmkinova vesnice. Je to hrozná škoda, že to takhle je. Přijelo sem 40 tisíc lidí a nic tady nefunguje. Celé to navíc sponzoruje Coca-Cola (největší producent plastů na světě - pozn. red.).

Hlavní problém je asi internet, je tady sice Wi-Fi, ale signál není dostatečně silný. A o nic lépe na tom nejste s egyptskou SIM kartou. Česká televize myslím přišla o živý vstup z projevu premiéra Petra Fialy právě kvůli tomu, že se jim prostě nepodařilo připojit k internetu.

Jak to funguje s ubytováním?

Vláda nařídila hotelům, aby zhruba pětkrát navýšily ceny. Jenom sem přijet a ubytovat se je dost těžké. My máme nicméně štěstí, že jsme na dotovaném ubytování, které je speciálně pro mladé lidi.

Projev premiéra Fialy na COP27

Český premiér Petr Fiala v úterý na klimatické konferenci COP27 slíbil, že Česko začne přispívat do Zeleného klimatického fondu milion dolarů ročně. To je přesně o milion víc než za minulé vlády. Na splnění závazku to ale nestačí.

Také se tu šíří nepotvrzené informace, že egyptská vláda zavřela malé obchodníky ve městě, aby návštěvníci summitu opravdu nakupovali v těch hotelech a na COPu, na čemž egyptská vláda vydělává. Vlastně tu mezi mnohými převládá pocit, že Egypťanům jde spíš o vydělávání peněz než o snahu vyřešit klimatické změny.

Jak pravděpodobné je, že se na letošní konferenci COP27 dosáhne skutečného pokroku?

Největší vyjednávání nastanou až v příštím týdnu. Hlavním tématem COP27 měla být a je implementace. A kvůli tomu se vlastně úplně nepočítá s tím, že summit přijde s nějakou velkou novou ambicí.

Máme za sebou nejteplejší léto, jaké jsme zatím zažili. Zároveň jsme se loni potýkali s jednou klimatickou katastrofou za druhou. Záplavy v Pákistánu prokazatelně vznikly v důsledku klimatické krize, stejně tak i požár v Českém Švýcarsku.

Klimatická krize tady je a ty její následky cítíme mnohem dřív, než jsme si mysleli. OSN sama před COPem varovala, že se řítíme do katastrofy, protože podle aktuálních plánů mitigace klimatické krize se nepodaří udržet globální oteplení pod 1,5 stupně.

Klimatická krize

Nedostatek potravin a vody, častější přírodní katastrofy, prudký růst populace a žádná schopnost těmto výzvám čelit. Už tak zoufalá situace se v některých zemích bude rychle zhoršovat, varuje zpráva Institutu pro ekonomiku a mír.

Dodržují se skutečně ekologická pravidla?

Ani trošku. Spíš naopak. Přijde mi, že je to taková šaráda. Šíří se tu drby, že je to naschvál, že se egyptská vláda klimatickou konferenci zčásti snaží sabotovat.

Co se změnilo od loňského summitu v Glasgow, na němž se evropské státy zavázaly ke snížení využívání uhlí?

S letošní konferencí je problém, že chybí naléhavost, chybí urgence.

Na loňském summitu v Glasgow ta urgence byla určitě větší. Takhle to tu vidí spousta delegátů, s nimiž jsem měl možnost mluvit. Sám jsem tohle téma zvedl i na setkání delegace Evropské unie, kde se domlouvá společná pozice.

Bohužel, začala válka v Evropě, Evropa má drahé energie, řeší se potravinová krize, pozornost se zkrátka přesunula někam jinam.

Do Glasgow Evropská unie přivezla aktualizovaný plán implementace, letos to udělalo vlastně asi jenom 24 zemí. Opravdu si myslím, že to nedostatečné řešení situace může mít obrovské následky.

Jaký je postoj Evropské unie k letošní konferenci?

Zástupci Evropské unie měli loni ambice utvářet globální klimatickou politiku a posunout ji dopředu. Tehdy se jim to opravdu povedlo. Tenhle rok mají poněkud vlažnější přístup, ale stále nesou ambici.

Pařížská klimatická dohoda

Pařížská konference o změně klimatu se odehrála v prosinci 2015.

Do jednání o nové celosvětové právně závazné dohodě o změně klimatu se zapojily delegace z přibližně 150 zemí.

Celosvětová dohoda byla stvrzena 12. prosince a říká, že cílem je omezit globální oteplování na úroveň výrazně nižší než dva stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou a pokračovat v úsilí o jeho omezení na 1,5 °C.

Od různých neziskových organizací nicméně zaznívá kritika, že sem zástupci Evropské unie hlavně přijeli vyjednat od afrických států a států Blízkého východu fosilní paliva na tuto zimu.

Jaká je náplň vašeho působení na COP27?

Zapojení Mladých delegátů při OSN do těch debat a procesů tady není až tak dobré, jak bychom třeba doufali, na druhou stranu můžeme využít ten čas k tomu, abychom lépe informovali mladé lidi v Česku.

Díky našemu tlaku se nám teď ke konci týdne lépe daří spolupracovat s delegací EU a spolu s mladými delegáty z EU připravujeme stanovisko, které předneseme před evropské diplomaty. Chceme, aby se na COP27 vrátila urgence, a věříme, že se musíme začít vážně bavit o „phasing outu“ (odstavení - pozn. red.) fosilních paliv.

Reklama

Doporučované