Hlavní obsah

Erdogan chce otevřít cestu Turecka do EU. Na oplátku pustí Švédsko do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Gints Ivuskans, Shutterstock.com

Turecký prezident připomněl, že jeho země čeká na členství v Evropské unii už přes půl století.

Reklama

Turecký prezident si řekl o výměnný obchod. Erdogan chce obnovit rozhovory o přistoupení Turecka k Evropské unii, na oplátku by přestal blokovat přijetí Švédska do NATO.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan žádá, aby Evropská unie obnovila přístupová jednání s jeho zemí. Teprve pak turecký parlament podle něj rozhodne o vstupu Švédska do Severoatlantické aliance. Erdogan to v pondělí uvedl před odjezdem na summit NATO ve Vilniusu, kde se bude mimo jiné jednat právě o žádosti Švédska o vstup do NATO.

Erdogan také odmítl, že by ratifikace vstupu Švédska do NATO v tureckém parlamentu jakkoliv souvisela s nákupem stíhacích letounů F-16 Ankarou od Spojených států. Erdogan řekl, že o nákupu chce ve Vilniusu osobně jednat s americkým protějškem Joem Bidenem.

Americký prezident v rozhovoru na stanici CNN uvedl, že je optimista ohledně vstupu Švédska do NATO. Podotkl, že Turecko usiluje o modernizaci své flotily bojových letounů F-16, což musí povolit Washington.

Turecko spolu s Maďarskem vstup Švédska do NATO zatím blokuje. Ankara dosud jako důvod svého rozhodnutí uváděla podporu, kterou Švédsko podle ní poskytuje teroristickým organizacím včetně Strany kurdských pracujících (PKK). Tu považuje za teroristickou jak Turecko, tak Evropská unie.

Spojení vstupu Švédska do NATO a Turecka do EU teď Ankara použila poprvé, upozorňuje agentura DPA.

Summit NATO a Ukrajina

Jedním z hlavních témat nadcházejícího summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu je i cesta Ukrajiny do organizace.

„Turecko čeká přede dveřmi Evropské unie přes 50 let a téměř všechny členské země NATO jsou teď členy Evropské unie. Obracím se na tyto země, které nechaly Turecko čekat,“ uvedl Erdogan podle agentury AP.

„Pojďte a otevřete Turecku cestu ke členství v Evropské unii. Až vy otevřete cestu Turecku, my otevřeme cestu Švédsku, jako jsme ji otevřeli Finsku,“ dodal turecký prezident.

Finsko se stalo 31. členskou zemí NATO letos v dubnu. O vstup požádalo spolu se Švédskem loni v reakci na napadení Ukrajiny ruskými vojsky.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na dotaz novinářů uvedl, že on osobně členství Turecka v Evropské unii podporuje, a dodal, že Švédsko už podle něj splnilo podmínky nutné pro vstup do Aliance. „Stále je možné, že ve Vilniusu dojde ke kladnému rozhodnutí (o vstupu Švédska do NATO),“ řekl Stoltenberg na tiskové konferenci.

Erdogan dnes také prohlásil, že ukončení války mezi Ukrajinou a Ruskem usnadní Kyjevu proces vstupu do NATO. Vedoucí představitelé Severoatlantické aliance budou od úterý v litevské metropoli Vilniusu dva dny jednat především o ruské invazi na Ukrajinu.

Reklama

Doporučované