Hlavní obsah

Cesta Ukrajiny do NATO se zkrátí, vyšli nám vstříc, tvrdí Kuleba

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Reklama

aktualizováno •

Podle ukrajinského ministra zahraničí se NATO rozhodlo upustit od požadavku, aby Ukrajina na své cestě do Aliance dodržovala takzvaný Akční plán členství (MAP). Ten stanovuje cíle, které je třeba před vstupem do NATO splnit.

Článek

„Po intenzivních rozhovorech dosáhli spojenci v NATO konsenzu o odstranění MAP z cesty Ukrajiny ke členství,“ napsal v pondělí na twitteru Dmytro Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí. „Vítám toto dlouho očekávané rozhodnutí, které zkracuje naši cestu do NATO. Je to také nejlepší okamžik k vyjasnění situace Ukrajiny ohledně pozvání ke členství.“

Generální tajemník NATO to zatím potvrdit nechtěl. „Konzultace a schůzky pokračují. Jsem si jistý, že všichni spojenci se shodnou na jasném vzkazu. Co se týče Ukrajiny, konečné rozhodnutí nepadlo, ale jsem přesvědčen, že dosáhneme jednotky vyšleme silný vzkaz,“ prohlásil Jens Stoltenberg ve Vilniusu, kde v úterý začne summit Aliance.

Není tajemstvím, že se vedoucí představitelé Severoatlantické aliance již déle snaží překonat rozpory ohledně snahy Ukrajiny o členství v jejich řadách. Bude to ostatně jedno z hlavních témat setkání v litevské metropoli.

Kyjev chce dostat jasnou pozvánku ke vstupu do Aliance poté, co skončí ruská válka na Ukrajině, a doufá, že do té doby dostane alespoň bezpečnostní záruky. Záminkou, kvůli které Rusko 24. února 2022 vyslalo na území svého západního souseda vojáky, přitom byly mimo jiné právě deklarované obavy Moskvy z rozšiřování Aliance až k ruským hranicím.

Akční plán členství (MAP) je program NATO, který poskytuje poradenství, pomoc a praktickou podporu přizpůsobenou individuálním potřebám zemí, které chtějí vstoupit do Aliance. Zároveň jde o soubor kritérií z různých oblastí, jež musí země před svým vstupem splnit.

Účast v programu nicméně nezaručuje kladné rozhodnutí o přijetí.

Jak se píše například na stránkách českého Ministerstva zahraničních věcí, plán předpokládá mimo jiné, že uchazeči „urovnají své mezinárodní spory“ i „etnické spory či vnější územní spory“ mírovými prostředky.

Kyjev i představitelé NATO dlouhodobě tvrdí, že do ukončení ruské války na Ukrajině není přijetí země do Aliance na pořadu dne. Americký prezident Joe Biden v nedělním rozhovoru pro CNN připomněl, že by to vzhledem k článku 5 Severoatlantické smlouvy fakticky znamenalo přímé zapojení NATO do války s Ruskem (psali jsme zde).

O možnosti upustit v případě Ukrajiny od požadavku MAP se mluví delší dobu, ale Biden ještě v červnu něco takového údajně vylučoval. NATO splnění plánu nevyžadovalo ani po Finsku, které se součástí organizace stalo letos na jaře, tedy ani ne rok od podání přihlášky.

Reklama

Doporučované