Hlavní obsah

Europarlamentní frakce Identita a demokracie vyloučila ze svých řad AfD

Foto: 1take1shot, Shutterstock.com

Alternativa pro Německo byla vyloučena z europarlamentní frakce Identita a demokracie. Ilustrační fotografie.

Kvůli skandálům kontroverzního volebního lídra Maximiliana Kraha vyloučila europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností Alternativu pro Německo. AfD se chce podle TV Welt odvolat.

Článek

Europarlamentní frakce Identita a demokracie (ID) dnes s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro Německo (AfD) ze svých řad, důvodem jsou skandály týkající se volebního lídra strany Maximiliana Kraha. AfD se chce podle televize Welt odvolat. Europoslanci AfD se dnes pokoušeli neúspěšně vyloučení celé strany zabránit tím, že vedení ID navrhli vyškrtnout z frakce jen Kraha.

Návrh na vyloučení celé europoslanecké delegace podal šéf frakce Marco Zanni. Pro odluku hlasovali podle německých médií mimo jiné italská Liga, ze které je i Zanni, česká Svoboda a přímá demokracie (SPD), francouzské Národní sdružení (RN) Marine Le Penové nebo belgický Vlámský zájem.

Zanni v návrhu uvedl, že Krahovy aféry, a tím i všichni europoslanci AfD, poškozují soudržnost a pověst frakce. Kraha dohnaly kauzy týkající se podezření z přijímání úplatků za ruskou propagandu a také případ jeho asistenta, který je podezřelý ze špionáže pro Čínu. Pobouření vyvolal i Krahův novinový rozhovor, ve kterém zlehčoval zločiny nacistických jednotek SS. Kauza s možnými úplatky od proruské sítě se týká i dvojky eurokandidátky AfD a spolkového poslance Petra Bystroně.

Vyloučení AfD z ID je na unijní úrovni vnímáno jako symbolický krok, protože Evropský parlament se znovu sejde až po červnových volbách. Rozhodnutí by podle některých komentátorů mohlo zároveň znamenat, že frakce ID po volbách neposílí tolik, jak se očekává. Pro samotnou AfD je ale dnešní verdikt těžkou ranou, protože pravicově populistická strana tak přichází jen dva týdny před volbami do Evropského parlamentu o své obvyklé zahraniční spojence. Televize Welt to v komentáři označila dokonce za knockout.

Doporučované