Hlavní obsah

Evropa ve stopách NASA. Hledá partnera pro vývoj vlastní kosmické lodi

Foto: Artsiom P, Shutterstock.com

Snímek z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Reklama

Členské státy ESA se shodly na vyhlášení soutěže na vývoj nákladní lodi. Agentura hledá komerčního partnera, který bude spolufinancovat vývoj a následně ji podle předjednaných cen prodávat přepravu zásob do vesmíru a zpět.

Článek

Evropská kosmická agentura (ESA) na summitu v Seville rozhodla, že spustí iniciativu, na jejímž konci by měla být spolupráce s firmou, která s částečnou finanční i technickou podporou agentury vyvine vesmírnou kapsuli pro dopravu nákladu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

První cesta se očekává v roce 2028. Ambice jsou ale podstatně větší a dlouhodobější – ředitel ESA Josef Aschbacher uvedl, že po vybrané společnosti se bude chtít, aby při vývoji myslela na budoucí možnost přejít i k přepravě astronautů. A to nejen na ISS, ale potenciálně třeba i na Měsíc.

Členské státy se také podle BBC zavázaly, že pokud se tento postup osvědčí, zkusí ho v budoucnu využít i k oživení zpožděného vývoje nosných raket.

Ředitel uvedl, že uvnitř agentury už vzniká menší tým, který má za úkol spustit soutěž mezi soukromými společnostmi s počátečním rozpočtem 75 milionů eur. „Žádám o malý, ale velmi významný krok, první krok, který umožní naplňování mnohem větších ambic,“ citoval Aschbachera server Space News.

Média připomínají, že ESA tímto poprvé v historii zkouší stejný model, pro který se už před lety rozhodla americká NASA po vyřazení raketoplánů z provozu. BBC k tomu dodává, že pro NASA model fungoval „extrémně dobře“ a přispěl k současné dominanci americké firmy SpaceX Elona Muska.

Právě na základě podobné spolupráce, jako teď oznámila ESA, totiž vznikla a v roce 2012 doletěla k ISS loď SpaceX Cargo Dragon. NASA i v následujících letech těží z dalšího rozmachu SpaceX tím, že od ní dostává služby za výhodné ceny.

Na summitu se zatím nemluvilo o konkrétních firmách. Podle BBC se ale už podle dřívějších prohlášení očekává, že do soutěže se přihlásí například startup The Exploration Company a Rocket Factory Augsburg.

Reklama

Doporučované