Hlavní obsah

Johnson se rychle vrátil z dovolené a větří šanci na návrat. Favorit je ale jinde

Foto: I T S, Shutterstock.com

Kandidát na příštího britského premiéra Rishi Sunak.

Reklama

Bývalý ministr financí má zatím největší podporu od konzervativních poslanců, aby se stal novým lídrem strany a premiérem.

Článek

Někdejší britský premiér a šéf Konzervativní strany Boris Johnson se v pátek nechal slyšet, že je připraven se po měsíci a půl vrátit do vedoucích funkcí. Po odstoupení Liz Trussové, která se kvůli neuvážené ekonomické politice zapíše jako premiérka s nejkratší dobou vládnutí, se však Johnsonovi rýsuje silnější protivník.

Předepsaných sto poslaneckých podpisů, které jsou podmínkou pro kandidaturu na pozici stranického lídra a ministerského předsedy, zřejmě jako první získal bývalý ministr financí Rishi Sunak.

Stanice BBC v sobotu ráno uvedla, že Sunak má k dispozici 93 podpisů. Podle zdrojů z prostředí strany už však získal potřebnou stovku.

Bývalého premiéra Johnsona, který se zrovna vrátil z rodinné dovolené v Dominikánské republice, zatím podpořilo 44 konzervativních zákonodárců. Další v pořadí je lídryně Dolní sněmovny a bývalá ministryně obchodu Penny Mordauntová s 21 podpisy.

Sunak si zajistil podporu několika zkušených stranických kolegů, jako je bývalý ministr financí Sajid Javid, náměstek britského ministerstva vnitra pro bezpečnost Tom Tugendhat nebo někdejší ministr zdravotnictví Matt Hancock.

„Je naprosto jasné, že Rishi Sunak má na to, aby zvládl výzvy, kterým čelíme – je tou správnou osobou, která povede naši stranu a posune zemi vpřed,“ citovala Javida BBC.

Stoupenci Borise Johnsona zdůrazňují, že bývalý premiér je dynamický a získal podporu voličů. „Je to jediný vítěz voleb, kterého máme, jenž má prokazatelné výsledky v Londýně, v brexitu a při získání našeho současného mandátu,“ prohlásil poslanec James Duddridge.

Konzervativních poslanců je celkem 356. Když podporu stovky poslanců získá jen jeden kandidát, stane se lídrem strany ihned. Pokud takovou podporu získají tři kandidáti, bude z dalšího klání vyřazen ten, kdo bude mít nejméně hlasů. Mezi zbývajícími dvěma pak bude rozhodovat 170 000 členů Konzervativní strany v internetovém hlasování. V tom předchozím na začátku září Trussová porazila Sunaka.

Reklama

Doporučované