Hlavní obsah

Ficovi navzdory. Slováci vybrali přes tři miliony eur na ukrajinskou munici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Telegram/Denys Šmyhal

Robert Fico (vpravo) se odmítl zapojit do české iniciativy na nákup dělostřeleckých granátů pro ukrajinské ozbrojené síly.

Reklama

Více než 48 000 Slováků vybralo přes tři miliony eur na munici pro ukrajinskou armádu. „Naše soudržná podpora drží Slovensko na mapě neochvějných podporovatelů Ukrajiny. Když ne vláda, my ano!“ uvedli organizátoři.

Článek

Slovenští občané dali najevo svůj nesouhlas s politikou premiéra Roberta Fica. V charitativní sbírce na munici pro ukrajinskou armádu přispělo přes 48 000 Slováků více než třemi miliony eur, v přepočtu bezmála 76 milionů korun. Výše vybrané částky předčila veškerá očekávání, když už během prvních dvou dnů od spuštění sbírky vybrali Slováci první milion, píše server The New Voice of Ukraine.

„Naše soudržná podpora drží Slovensko na mapě neochvějných podporovatelů Ukrajiny. Když ne vláda, my ano!“ citují organizátory Novinky.cz. „Sbírka dál pokračuje. Proto nepolevujeme a pokračujeme i v této pro Ukrajince životně důležité iniciativě,“ dodali organizátoři z iniciativy Mír Ukrajině.

Současná slovenská vláda zastavila vojenskou pomoc Ukrajině po svém loňském nástupu do úřadu, komerční dodávky však nadále podporuje. Napadené zemi plánuje kabinet pomáhat již jen například humanitárně či odminovacími systémy.

Organizátoři nazvali charitativní akci „Když ne vláda, tak my“. Naráží na to, že kabinet premiéra Roberta Fica se odmítl zapojit do české iniciativy na nákup 800 000 dělostřeleckých granátů pro ukrajinské ozbrojené síly. Sám premiér se poté vyjadřuje o Ukrajincích jako „neonacistech“ a vyzývá ke složení zbraní.

Reklama

Doporučované