Hlavní obsah

Filipínské Mindanao zasáhlo silné zemětřesení. Hrozí i tsunami

Foto: Profimedia.cz

Zemětřesení na Filipínách.

Reklama

Ostrov Mindanao na Filipínách zasáhlo silné zemětřesení. Zatím nejsou evidováni žádní mrtví. Seizmologové ale varují před vlnou tsunami, která by mělo zasáhnout jak ostrov, tak i nedaleké jihozápadní pobřeží Japonska.

Článek

Zemětřesení o síle 7,5 stupně v sobotu zasáhlo ostrov Mindanao na Filipínách, uvedlo Evropské seizmologické středisko (EMSC). Evakuace probíhají i na jihozápadním pobřeží Japonska. Podle Filipínského vulkanologického a seizmologického ústavu (PHIVOLCS) lze očekávat i tsunami. To by mělo oblast zasáhnout ještě před půlnocí místního času (17:00 SEČ) a mohlo by dosáhnout výšky až tří metrů.

Zemětřesení vycházelo podle EMSC z hloubky 63 kilometrů, podle americké geologické služby USGS naopak z 32 kilometrů a mělo sílu 7,6, nikoliv 7,5 stupně. Bližší podrobnosti o případných škodách nejsou v tuto chvíli k dispozici.

Filipínská společnost Phivolcs uvedla, že neočekává značné škody způsobené samotným zemětřesením, ale varovala před následnými otřesy, píše agentura Reuters.

„Lodě, které jsou již v tomto období na moři, by měly zůstat na moři v hlubokých vodách, dokud nebudou další doporučení,“ uvedl Phivolcs a požádal lidi žijící v blízkosti pobřeží provincií Surigao Del Sur a Davao Oriental, aby se okamžitě evakuovali nebo přesunuli dále do vnitrozemí.

Raymark Gentallan, šéf místní policie v pobřežním městě Hinatuan nedaleko epicentra zemětřesení, uvedl, že od úderu došlo k výpadku proudu, ale týmy pro řešení katastrof zatím nemonitorovaly žádné oběti ani škody.

Reklama

Doporučované