Hlavní obsah

Francie obvinila Rusko, že o ní koordinovaně šíří nepravdivé informace

Foto: Shutterstock.com

Vladimir Putin a Emmanuel Macron na archivním snímku z roku 2017.

Reklama

Francouzské ministerstvo obrany obvinilo Rusko z koordinovaného šíření dezinformací. Ruská média mají šířit nepravdivé informace o údajném působení francouzských žoldnéřů v bojích na Ukrajině, což Francie odmítá.

Článek

Francouzské ministerstvo obrany dnes obvinilo Rusko, že prostřednictvím státních médií vede proti Francii koordinovanou kampaň s cílem šířit nepravdivé informace, například o údajném působení francouzských žoldnéřů v bojích na Ukrajině. Informovala o tom agentura AFP s tím, že francouzské zákony žoldnéřství, tedy boj v zahraničí za úplatu, zakazují. Hrozí za to pětileté vězení a vysoká pokuta.

Francouzský resort obrany v prohlášení uvedl, že „státní služby zjistily a monitorují koordinovaný ruský manévr s využitím proruských informačních sítí a státních médií, včetně zpravodajské společnosti Sputnik News, televizní sítě RT a agentury RIA Novosti, s cílem šířit falešné informace“.

Francie je od začátku ruské invaze na Ukrajinu terčem dezinformační kampaně vedené z Moskvy. Tyto operace ještě zesílily poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron v polovině tohoto měsíce oznámil novou vojenskou pomoc napadené zemi, uvedla dnes Paříž. Den po tomto oznámení Rusko informovalo, že během vzdušného útoku na ukrajinský Charkov zemřelo přes 60 zahraničních bojovníků, hlavně Francouzů.

Tyto informace tehdy popřelo francouzské ministerstvo zahraničí, které ve zjevné narážce na Rusko uvedlo, že „Francie na rozdíl od jiných zemí nemá žoldnéře na Ukrajině ani nikde jinde“.

Co se žoldnéřů týče, nejznámější nechvalně proslulou skupinou jsou ruští vagnerovci, kteří se zapojili do bojů na Ukrajině a v posledních letech značně rozšířili svůj vliv v některých afrických zemích. Do války na Ukrajině se sice zapojují lidé z jiných zemí, jde ale o dobrovolníky, kteří bojují na straně Kyjeva v mezinárodní legii.

Reklama

Doporučované