Hlavní obsah
Online

V Mariupolu zemřelo až 21 tisíc civilistů, tvrdí starosta

Foto: Profimedia.cz

Obytné domy v Mariupolu zasažené ruskou armádou. Dle odhadů je zničeno asi 90% města.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 12.4.

  • Střet s protiruskými silami na Ukrajině byl nevyhnutelný, byl jen otázkou času, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin podle agentury TASS při návštěvě kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východu.
  • Putin dále označil za podvod fotografie a záběry mrtvých těl z Buči. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, se kterým Putin jednal, tvrdí, že masakr zinscenovali Britové.
  • Evropská policejní agentura Europol oznámila, že zahájila operaci zaměřenou na majetek ruských fyzických i právnických osob, na které byly uvaleny sankce kvůli válce na Ukrajině.
  • Dohromady 6 036 případů bylo dosud nahlášeno a aktuálně se vyšetřuje v souvislosti s válečnými zločiny ruských vojáků na Ukrajině. Uvedla to dnes ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová, píše britský server The Guardian.
  • Pluk Azov uvedl, že v pondělí večer použili ruští vojáci toxickou látku neznámého původu proti ukrajinským vojákům a civilistům ve městě Mariupolu. Ti podle ukrajinské armády trpěli respiračními problémy a závratí, uvádí stanice Nexta. Podle ukrajinské strany mělo Rusko použít k útoku dron. Ruská ani ukrajinská strana ale zatím útok nepotvrdily.
  • Podle posledních odhadů mohlo od začátku ruské invaze na Ukrajinu v jihoukrajinském Mariupolu zemřít až 21.000 civilních obyvatel, uvedl dnes starosta obléhaného města podle agentury Reuters.

VÁLEČNOU SITUACI JSME SLEDOVALI ONLINE I V PONDĚLí:

  • Biden poprvé použil termín genocida

    Americký prezident Joe Biden dnes použil v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu termín genocida. Informovaly o tom světové agentury, podle nichž šéf Bílého domu tento pojem použil k popisu situace ve východoevropské zemi poprvé. Biden se o genocidě zmínil v projevu ve státě Iowa, kde představoval kroky své administrativy, jejichž cílem je zastavit rostoucí náklady na pohonné hmoty v důsledku války.

    „Rozpočet vaší rodiny, možnost natankovat, nic z toho by nemělo záviset na diktátorovi, který vyhlašuje válku a páchá genocidu na druhém konci světa,“ řekl americký prezident s odkazem na ruského prezidenta Vladimira Putina. „Abych vám pomohl vypořádat se s tímto Putinovým nárůstem cen, schválil jsem uvolnění jednoho milionu barelů denně ze strategických ropných rezerv,“ dodal podle stanice CNN. V Iowě přitom podle agentury AP představil zrušení pravidla, které omezuje přimíchávání etanolu do paliva.

  • BBC: V centru bitvy o Mariupol jsou tamní železárny a ocelárny

    Získání kontroly nad metalurgickým komplexem Azovstal se stalo ústředním bodem bitvy o kontrolu nad jihoukrajinským Mariupolem, píše BBC na svém webu. Železárny a ocelárny vlastněné nejbohatším Ukrajincem Rinatem Achmetovem jsou podle britské veřejnoprávní stanice jednou z  klíčových základen, které zbyly několika tisícům ukrajinských obránců v obleženém městě.

    V útrobách obrovského průmyslového areálu se odehrávají prudké boje a dokonce se objevují zprávy o boji zblízka, píše BBC. Přesný počet příslušníků ukrajinských ozbrojených sil, kteří v průmyslovém areálu našli útočiště, však podle odborníků není možné kvůli nedostatku spolehlivých informací určit.

  • Vláda podle Fialy zvažuje kroky k obnově diplomatického zastoupení v Kyjevě

    Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) zvažuje všechny kroky vedoucí k tomu, aby ČR mohla mít ve všech směrech co nejnormálnější vztahy s Ukrajinou, která čelí ruské agresi. Fiala to dnes uvedl po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Reagoval tak na dotaz ČTK, kdy se znovu otevře po vzoru dalších evropských států české diplomatické zastoupení v Kyjevě a ve Lvově.

    „Nechci z bezpečnostních důvodů mluvit o nějakých detailech. Snad jenom mohu říct, že zvažujeme všechny kroky, které povedou k tomu, aby Česká republika mohla mít po všech stránkách s Ukrajinou co možná nejnormálnější vztahy navzdory tomu, jak složitá situace na Ukrajině je,“ uvedl premiér.

  • Ukrajinské služby zřejmě chytily proruského politika podezřelého z vlastizrady

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes zveřejnil fotografii prominentního proruského politika Viktora Medvedčuka s pouty na rukou po zvláštní akci ukrajinské tajné služby SBU. „Dobrá práce,“ ohodnotil Zelenskyj příslušníky SBU na Facebooku a dodal, že detaily zveřejní později.

    SBU oznámila, že Medvedčuka, který je na fotografii oblečený do ukrajinské vojenské uniformy, zadržela „při nebezpečné operaci“. Ukrajina loni zahájila vyšetřování Medvedčuka kvůli vlastizradě a drancování přírodních zdrojů na Krymu. Ruský prezident Vladimir Putin je kmotrem nejmladší Medvedčukovy dcery.

    Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že snímek, na němž je údajně Medvedčuk, viděl, nemůže ale říct, zda je opravdový.

  • Blinken: Spojené státy nemohou potvrdit zprávy o použití chemických zbraní

    Spojené státy nemohou potvrdit zprávy o použití chemických zbraní Ruskem na Ukrajině, řekl dnes šéf americké diplomacie Antony Blinken. Ukrajinský pluk Azov dnes dříve sdělil, že ruská armáda v pondělí večer v Mariupolu použila blíže neupřesněnou „jedovatou látku neznámého původu“ shozenou na obránce města z nepřátelského dronu. Oběti mají podle něj potíže s dýcháním a pohybem.

    „Nejsme v pozici abychom mohli něco potvrdit a domnívám se, že ukrajinská strana je na tom stejně,“ řekl Blinken na tiskové konferenci. Dodal však, že použití chemických zbraní Ruskem je „reálnou hrozbou“, se kterou je třeba počítat.

  • Německý prezident Steinmeier přiznal, že Ukrajina si nepřála jeho návštěvu

    Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes při návštěvě Varšavy připustil, že není vítán v Kyjevě. Potvrdil přitom předchozí informace médií, že se chystal ukrajinskou metropoli navštívit.

    Polský prezident Andrzej Duda, s nímž se dnes Steinmeier setkal, v uplynulých dnech podle německého prezidenta inicioval společnou cestu do Kyjeva, a to i s prezidenty tří pobaltských zemí – Litvy, Lotyšska a Estonska.

    „Byl jsem na to připraven. Ale zjevně – a to musím vzít v potaz – si to v Kyjevě nepřáli,“ řekl dnes Steinmeier. Jeho země je přitom terčem kritiky kvůli dlouhodobé vstřícné politice vůči Rusku a nedostatečné reakci na ukrajinské žádosti o vojenskou pomoc či uvalení nejpřísnějších ekonomických sankcí na Rusko.

  • Slovensko chystá obnovení provozu ambasády v Kyjevě, nejdřív posoudí bezpečnost

    Slovensko chystá návrat svých diplomatů do Kyjeva, oznámil dnes na Twitteru ministr zahraničí Ivan Korčok. V nejbližších dnech podle něho do ukrajinského hlavního města vyrazí tým složený z diplomatů, který přímo na místě vyhodnotí bezpečnostní situaci.

    „Pokud to bude možné, obnovíme činnost našeho velvyslanectví okamžitě,“ napsal šéf slovenské diplomacie.

  • Biden a Johnson hovořili o urychlení pomoci Ukrajině

    Americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson dnes spolu telefonicky hovořili o nutnosti urychlit pomoc Ukrajině. Informoval o tom úřad britského premiéra. Oba státníci se podle něj shodli, že budou pokračovat ve společném úsilí o stupňování ekonomického tlaku na režim ruského prezidenta Vladimira Putina a o rázné ukončení závislosti Západu na ruské ropě a plynu.

    „Oba lídři hovořili o potřebě urychlit pomoc Ukrajině, včetně posílení vojenské a ekonomické podpory, protože ukrajinské síly se připravují na další ruský útok na východě země,“ citovala agentura Reuters mluvčí Downing Street.

    „Oba se také shodli na pokračování úsilí o zesílení ekonomického tlaku na Putina a na rázném ukončení závislosti Západu na ruské ropě a plynu,“ sdělila mluvčí.

  • V ukrajinském Severodoněcku zemřelo od začátku války asi 400 civilistů

    „Ve městě Severodoněck na východě Ukrajiny bylo od začátku ruské invaze pohřbeno asi 400 civilistů,“ uvedl Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, v níž toto město leží. Nespecifikoval ovšem, proč tito civilisté zemřeli, totožnost většiny z nich ale úřady znají. Gubernátor také uvedl, že v regionu jsou márnice přeplněné těly civilistů a dodávky elektrického proudu fungují jen s přestávkami, nebo vůbec ne.

    Mnoho měst a obcí v Luhanské oblasti v posledních dnech se zvýšenou intenzitou ostřeluje ruské dělostřelectvo. Rusko se připravuje na rozsáhlou ofenzivu s cílem ovládnout jih a jihovýchod Ukrajiny.

  • Ukrajinští uprchlíci mohou vytvářet tlak na realitní trhy v Německu, Polsku a ČR

    Ukrajinští uprchlíci vytvářejí tlak na realitní trhy v hostitelských zemích. V Německu, Polsku a v České republice byty chybějí a ceny nájmů rostou. Informuje o tom agentura Reuters.

    Od doby, kdy Rusko 24. února napadlo Ukrajinu, tuto zemi opustilo zhruba 4,5 milionu lidí. Více než polovina našla útočiště v sousedním Polsku, kde už žila největší ukrajinská diaspora.

    Podle Marcina Janczuka, který pracuje v realitní společnosti Metrohouse Franchise, by polský trh s komerčním ubytováním musel hned přidat půl milionu bytů, aby uspokojil všechny uprchlíky, kteří do země zatím přišli.

    „Odhadujeme, že v (polských) největších městech jsou aktuálně ceny nájmů zhruba o 20 procent vyšší než na začátku roku,“ uvedl Janczuk s tím, že příliv uprchlíků je jen jedním z mnoha důvodů nárůstu. O rostoucím zájmu o pronájmy informují i čeští realitní agenti. „Nárůst je několikanásobný,“ řekl Reuters Artem Egorov z realitní kanceláře Chirš.

    Údaje sice potvrzují vyšší tlak na ceny nemovitostí a nájmů, ale také ukazují, že uprchlíci v konečném důsledku ekonomikám hostitelských zemí prospívají. Řeší nedostatek pracovních sil, zakládají firmy a přispívají k výběru daní, uzavírá agentura Reuters.

  • Sigma Group kvůli válce na Ukrajině ukončila obchodní aktivity v Rusku

    Čerpadlářská skupina Sigma Group z Lutína na Olomoucku kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině ukončila všechny své obchodní aktivity v Rusku a odstoupila od budování společného podniku na výrobu čerpadel ve Voroněži. ČTK to dnes sdělilo vedení společnosti Sigma Group, která v jaderné energetice dlouhodobě spolupracovala například s ruským Rosatomem.

    „Lutínská čerpadlářská skupina Sigma v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině ukončila veškeré své obchodní aktivity v Ruské federaci. Skupina nepřijímá jakékoliv nové objednávky od společností navázaných na ruský režim a zcela odstoupila od budování společného podniku na výrobu čerpadel ve Voroněži,“ stojí v prohlášení skupiny Sigma Group.

  • Reportéři Seznam Zpráv natáčeli v Mykolajivu

    Ruské jednotky už týdny usilují o strategicky důležité přístavní město Mykolajiv. Pokud odpor Ukrajinců rozdrtí, mohly by postupovat na Oděsu. Přímo na místě natáčeli reportéři Seznam Zpráv Ray Baseley a Roman Havelka.

  • Kyperský arcibiskup odsoudil invazi na Ukrajinu

    Hlava kyperské pravoslavné církve, arcibiskup Chrysostomos II., kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu a chování ruského prezidenta Vladimira Putina označil na „nekřesťanské“. Arcibiskup rovněž vyjádřil pochybnosti o tom, že Putin je duševně zdráv. Informovala o tom agentura AFP.

    To, co ruský prezident Vladimir Putin dělá, nedává smysl. Je to nepřijatelné. Neexistuje žádná omluva pro to, že někdo ničí cizí zemi," řekl Chrysostomos II. ve veřejnoprávní kyperské televizi RIK. „Co udělali Ukrajinci Rusku, že má Putin pocit, že může proti nim vést válku? Je to všechno velmi smutné a my stojíme při Ukrajině,“ řekl lídr kyperské pravoslavné církve, která má blízké vztahy s ruskou pravoslavnou církví.

  • V Mariupolu zemřelo odhadem na 21 tisíc civilistů, uvedl starosta města

    „Podle posledních odhadů mohlo od začátku ruské invaze na Ukrajinu v jihoukrajinském Mariupolu zemřít až 21 tisíc civilních obyvatel,“ uvedl dnes starosta obléhaného města podle agentury Reuters.

    Starosta strategicky důležitého přístavního města Vadym Bojčenko zároveň zdůraznil, že od začátku pouličních bojů je složité zjistit přesný počet obětí.

    Jak dnes uvedl také deník Ukrajinska pravda, město Mariupol je od počátku března v obklíčení ruských sil, které ve městě způsobily „humanitární katastrofu“ a „genocidu“. Vyprostit město z obklíčení se dosud nepodařilo.

  • Ukrajina uvedla, že zmařila ruský kybernetický útok proti své elektrické síti

    Ukrajinské úřady uvedly, že zmařily pokus ruských hackerů poškodit ukrajinskou elektrickou síť prostřednictvím kybernetického útoku. Zástupce šéfa úřadu pro speciální komunikaci a informační ochranu Viktor Žora řekl, že Rusko se proti Ukrajině snažilo zaútočit minulý týden.

    „Šlo o vojenský hackerský tým, jehož cílem bylo vyřadit z provozu celou řadu zařízení, včetně elektrických stanic,“ cituje Žoru agentura Reuters. „Nepodařilo se jim to a my věc vyšetřujeme,“ dodal. Podle Kyjeva za útokem stojí skupina přezdívaná Sandworm, která je spojována s dřívějšími kybernetickými útoky připisovanými Rusku.

  • Le Penová nepodporuje sankce proti Rusku týkající se dovozu ropy a zemního plynu

    Francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová nepodporuje sankce proti Rusku, které se týkají dovozu plynu a ropy. Řekla to v dnešním rozhovoru pro France Inter Radio, píše BBC.

    Le Penová dle svých slov široce podporuje sankce proti Rusku, avšak nikoliv pokud jde o dodávky ropy a zemního plynu. V rozhovoru uvedla, že nechce, aby důsledky sankcí na dovoz ropy a zemního plynu dopadly na francouzské občany.

    Francie, stejně jako mnoho dalších evropských zemí, odebírá velkou část zemního plynu z Ruska a využívá jej pro rezidenční a komerční energetiku.

    Le Penová, která byla v minulosti mnohokrát kritizována svými politickými soupeři za podporu Putinova Ruska, se utká 24. dubna v druhém kole prezidentských voleb s Emmanuelem Macronem.

  • Světová banka připravuje pomoc pro Ukrajinu v objemu 1,5 miliardy dolarů

    Světová banka (SB) připravuje nový balík finanční pomoci pro Ukrajinu v objemu 1,5 miliardy dolarů (téměř 34 miliard Kč). Oznámil to dnes podle agentury Reuters prezident banky David Malpass. Upozornil, že podpora ze strany Světové banky pomáhá Ukrajině zajišťovat klíčové služby, například vyplácet mzdy zaměstnancům nemocnic či důchody.

    Světová banka již minulý měsíc schválila finanční pomoc pro Ukrajinu v hodnotě kolem 923 milionů dolarů (téměř 21 miliard Kč). Malpass upozornil, že banka při poskytování pomoci úzce spolupracuje s ukrajinským úřady a zabývá se rovněž podporou ukrajinských uprchlíků a zemí, které se o tyto osoby starají.

    „Světová banka vznikla v roce 1944, aby pomáhala Evropě v obnově po druhé světové válce. Stejně jako tehdy budeme připraveni pomoci Ukrajině s obnovou, jakmile přijde čas,“ uvedl dnes Malpass ve Varšavě.

  • Starosta Buče uvedl, že našli těla už 403 lidí, které zabili ruští vojáci

    Starosta města Buča nedaleko Kyjeva Anatolij Fedoruk dnes informoval, že úřady doposud objevily těla 403 lidí, o nichž se domnívají, že je zabili ruští vojáci za dobu, co oblast okupovali. Dodal, že počty takto nalezených těl stále rostou.

    Ruské síly ovládaly Buču ležící na severozápad od ukrajinského hlavního města asi měsíc, stáhly se z ní koncem března. Ukrajinská strana tvrdí, že ruští vojáci v Buči zabíjeli, znásilňovali a mučili civilisty, což Moskva popírá a označuje za provokaci.

Reklama

Hlavní zprávy