Hlavní obsah

Google nemaže zprávy, které se Moskvě nelíbí. Dostal miliardovou pokutu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Internetová společnost Google dostala v Rusku už druhou pokutu za to, že neodstraňuje obsah, který ruské úřady pokládají za nezákonný.

Článek

Moskevský soud v pondělí nařídil místní pobočce společnosti Google, která spadá pod americký konglomerát Alphabet Inc., zaplatit pokutu ve výši bezmála 21,1 miliardy rublů (zhruba 8,9 miliardy Kč) za to, že neodstraňovala obsah, který je v Rusku zakázaný. Ze soudní síně o tom informovala ruská státní agentura TASS.

Tato částka představuje deset procent ročních příjmů společnosti Google a jejích přidružených společností registrovaných u daňových úřadů v Rusku.

Reálné dopady na hospodaření firmy ale sankce pravděpodobně mít nebude, protože ruská část Googlu už v červnu vyhlásila bankrot.

Podle agentury Reuters firma Google zatím rozhodnutí soudu nekomentovala.

Rusko dlouhodobě brojí proti zahraničním technologickým firmám. Kritizuje zejména to, že povolují šíření obsahu, který je v rozporu s platnými omezeními. Od února, kdy ruské vojsko vtrhlo na Ukrajinu, se postoj Moskvy vůči technologickým gigantům znatelně vyostřil.

Roskomnadzor už v červnu uvedl, že Googlu hrozí pokuta za obsah umístěný na platformě YouTube. Podle úřadu společnost nezabránila šíření informací týkajících se ruské invaze na Ukrajinu. Společnost také obvinil z toho, že propaguje extremistické názory a teroristickou ideologii a poskytuje návody k výrobě výbušnin.

„Server YouTube záměrně podporuje šíření zavádějících informací o průběhu speciální vojenské operace na Ukrajině a diskredituje ozbrojené síly Ruské federace,“ uvedl ruský dozorčí orgán Roskomnadzor.

Agentura TASS tvrdí, že Roskomnadzor poslal společnosti Google před sepsáním správního protokolu celkem 17 upozornění, v nichž vyzýval k nápravě zjištěných problémů.

Ruské úřady už v minulosti Googlu vyměřily několik pokut, což byl i důvod, který firmu v Rusku dohnal k vyhlášení platební neschopnosti.

V květnu ruští soudní exekutoři firmě zabavili částku přes 7,7 miliardy rublů (2,8 miliardy korun), kterou podle nich na pokutách dlužila. Ruská část Googlu pak vyhlášení bankrotu zdůvodnila tím, že jí ruské úřady obstavily bankovní účet, čímž jí znemožnily provádět veškeré platby.

Server Bloomberg upozornil na to, že pokuty za opakované porušování příkazů k odstranění obsahu považovaného za nezákonný by mohly posloužit jako záminka k zablokování služeb společnosti Google v Rusku.

Reklama

Doporučované