Hlavní obsah

Gangy na Haiti požadují rezignaci premiéra. Vláda vyhlásila výjimečný stav

Foto: Shutterstock.com

Gangy, které usilují o svržení premiéra, nyní ovládají zhruba 80 procent Port-au-Prince (ilustrační fotografie).

Reklama

aktualizováno •

Výjimečný stav byl vyhlášen v hlavním městě Port-au-Prince a jeho okolí nejméně na tři dny. Děje se tak poté, co se již dost rozbouřená situace v zemi zhoršila, když z tamního vězení gangy o víkendu osvobodily na 4000 mužů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Haitská vláda kvůli stále se zhoršující bezpečnostní situaci vyhlásila výjimečný stav v hlavním městě Port-au-Prince a jeho okolí. Od nedělního večera platí v departementu Ouest, který se rozkládá kolem hlavního města.

Lidé mají zákaz vycházení v době od 18:00 do 5:00, opatření má platit po dobu tří dnů, píše BBC. Výjimka platí pro strážce zákona, hasiče, zdravotníky a také „řádně identifikované“ novináře. Školy a mnohé podniky jsou zavřené a v některých čtvrtích se objevují zprávy o rabování. Policie postavila zátarasy a v ulicích panuje nejistota.

Vůdci gangů požadují odstoupení premiéra Ariela Henryho, který odcestoval do Keni, aby tam jednal o vyslání nadnárodních bezpečnostních sil do své země.

Zatím poslední velký bezpečnostní incident se ve středoamerické zemi odehrál o víkendu. Gangy totiž pronikly do tamní největší věznice, která se nachází v hlavním městě, a osvobodily většinu z přibližně 4000 odsouzených. BBC připomněla, že v největší věznici byli uvězněni i podezřelí z vraždy prezidenta Jovenela Moïse, ke které došlo v roce 2021.

Ozbrojencům se podařilo proniknout i do věznice v  nedalekém Croix des Bouquets. Haitská média také informovala, že před koordinovaným útokem na věznice byly napadeny policejní stanice, což odvedlo pozornost úřadů.

Gangy nyní ovládají zhruba 80 procent metropole Port-au-Prince. Násilí se zvyšuje od zabití prezidenta Jovenela Moïseho v roce 2021. Podle lednové zprávy Organizace spojených národů se loni obětí násilí ze strany haitských gangů stalo přes 8400 osob, což je více než dvojnásobek počtu z roku 2022. Toto číslo zahrnuje mrtvé, zraněné a unesené osoby.

Reklama

Doporučované