Hlavní obsah

Haitský premiér rezignoval kvůli násilnostem v zemi, zůstává v Portoriku

Foto: Profimedia.cz

Ariel Henry.

Reklama

Premiérovi karibského Haiti ozbrojené gangy, které v posledních dnech ovládly ulice hlavního města, nepovolily vstup do země. Dnes ráno byla oznámena jeho rezignace.

Článek

Haitský premiér Ariel Henry se kvůli násilnostem v karibské ostrovní zemi vzdal funkce. Podle tiskových agentur to dnes ústy svého předsedy Irfaana Aliho oznámilo předsednictví Karibského společenství. Jeho odstoupení požadovaly vzbouřené gangy. Regionální vůdci se v současnosti věnují přípravě plánu pro předání moci v nestabilním chudém státě.

Spojené státy podle Reuters uvedly, že Henry může až do uklidnění situace zůstat na ostrově Portoriko, který je americkým územím. V tuto chvíli bývalý premiér v Portoriku uváznul poté, co mu ozbrojené gangy zabránily v návratu domů.

Těžce ozbrojené gangy v posledních dnech využily nepřítomnosti premiéra, ovládly ulice haitského hlavního města Port-au-Prince a požadovaly odstoupení nezvoleného premiéra. Ten stál v čele země od atentátu na bývalého prezidenta v červenci 2021.

V projevu po setkání v Kingstonu předseda Karibského společenství a prezident Guyany Irfaan Ali uvedl: „Bereme na vědomí jeho rezignaci po ustavení přechodné prezidentské rady a jmenování prozatímního premiéra.“

V Port-au-Prince a okolním regionu platí měsíc výjimečný stav a byl prodloužen zákaz vycházení. V reakci na krizi mnohé světové státy včetně USA pozastavily diplomatické styky s karibskou zemí.

Reklama

Doporučované