Hlavní obsah

Vlna násilí na Haiti nepolevuje, gangy vzaly útokem prezidentský palác

Foto: AP Photo/Odelyn Joseph, Profimedia.cz

Barbecue, bývalý elitní policista Jimmy Chérizier, se postavil do čela gangu „G9 and Family“. Na snímku z 5. března říká novinářům, že jeho skupina neustane, dokud haitský premiér nepodá demisi.

Reklama

Útok byl podle pozorovatelů v Port-au-Prince koordinovaný, zapojilo se do něj více zločineckých skupin.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Haitské gangy zaútočily v pátek večer na několik vládních budov v centru hlavního města Port-au-Prince.

Informují o tom světové agentury s tím, že v sobotu nad ránem útok patrně ustal - členové gangu se začali stahovat. Situace je ovšem nepřehledná, podle listu The Guardian není jasné, zda jsou skutečně boje u konce, nebo se zločinné skupiny pouze přeskupují.

Americká stanice ABC News ve svém vysílání citovala policejní zdroj, podle něhož byl útok rychlý a koordinovaný, přičemž různé skupiny současně cílily na několik vládních budov včetně prezidentského paláce, ministerstva vnitra a policejního ředitelství pro západní obvod Haiti, kam patří Port-au-Prince.

Televize mluvila s několika svědky intenzivní střelby. Popsali, že byly slyšet i velké exploze. V ulicích se rozpoutaly zuřivé boje mezi gangy a policií, z oblasti utíkaly stovky lidí, citovala dále ABC.

Aktuální rozhovor o Haiti

„Bojíme se, že nám dojdou léky. Bez nich už raněným Haiťanům nebude pomoci,“ okomentovala dramatický vývoj událostí na Haiti Tereza Wyn Haniaková z Lékařů bez hranic. V zemi, která se „zmítá v kruhu násilí“, strávila tři měsíce.

Její zdroj uvedl, že noční bojůvky mají deset obětí z řad gangů, policisté neutrpěli ztráty. Nejde ale o ověřené údaje.

Prezidentský palác je prázdný od atentátu na prezidenta Jovenela Moïseho v červenci 2021. Část komplexu je nevyužívaná ještě delší dobu - od ničivého zemětřesení v roce 2010, které toto křídlo vážně poškodilo. I tak je palác nepřetržitě střežen coby symbol státní správy. „Pokud by palác padl pod kontrolu gangů, byla by to obrovská symbolická rána pro snahy o boj proti organizovanému zločinu a probíhajícímu povstání v zemi,“ dodává ABC.

Na chudém karibském ostrově vypukla z kraje března vzpoura několika zločineckých gangů, které se spojily ve snaze svrhnout vládu premiéra Ariela Henryho, jenž stále pobývá v zahraničí. V zemi platí výjimečný stav.

List Guardian citoval policistu speciálních sil jménem Jimmy „Barbecue“ Chérizier, který se postavil do čela jednoho z nejmocnějších gangů. Potvrdil, že posláním zločineckých skupin je svrhnout nepopulárního haitského premiéra a osvobodit 11,7 milionu občanů země od toho, co nazval „antidemokratickou vládou“.

Americký deník Miami Herald před pár dny s odvoláním na své zdroje napsal, že na demisi Henryho tlačí i Bílý dům. Snaží se ho přimět, aby skončil a souhlasil s vytvořením přechodné vlády. Washington informace popřel.

Haiti

  • 27 tisíc kilometrů čtverečních, přes 11 milionů obyvatel.
  • Vzniklo po krvavém povstání proti Francouzům v roce 1804 jako první nezávislý a převážně černošský stát v Karibiku.
  • V důsledku velké politické nestability, brutálních diktatur a rozsáhlých přírodních katastrof (zemětřesení v roce 2010 a hurikány) jde o nejchudší zemi v Americe.
  • V letech 2004 až 2017 na Haiti působila mírová mise OSN, ale pak se stáhla, v roce 2021 byl zavražděn tamní prezident Jovenel Moïse, od té doby se nepodařilo zvolit nového.

Haiti v kontextu

Jediné skutečně úspěšné povstání otroků. První „černá“ republika. Druhá země po USA, která porazila evropské kolonisty. A ne jen tak nějaké kolonisty – porazila Napoleona. Inspirace pro otroky a revolucionáře po celém světě. A jedna z nejchudších zemí na světě. Haiti a její šílené dějiny. Země bez naděje. Kolonisté se krutě pomstili.

Reklama

Související témata:

Doporučované