Hlavní obsah

Hamás navrhl tři fáze k ukončení války

Foto: Jose HERNANDEZ Camera 51, Shutterstock.com

Rodiny a příbuzní unesených se pravidelně scházejí na náměstí Rukojmích v Tel Avivu a žádají vládu, ať dělá víc pro jejich propuštění.

Reklama

V reakci na návrh, který minulý týden předložili katarští a egyptští zprostředkovatelé a který podporují USA i Izrael, přišel Hamás s novým plánem příměří. Zbraně by v Gaze utichly na 4,5 měsíce, což by vedlo k ukončení války.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Minulý týden dostali katarští vyjednávači první odpověď od představitelů Hamásu k třífázovému plánu na propuštění rukojmích.

Nynější protinávrh Hamásu pracuje také se třemi fázemi, přičemž každá by trvala 45 dní, informuje agentura Reuters. Podle dokumentu by Hamás vyměnil zbývající izraelské rukojmí zajaté 7. října za palestinské vězně, začala by obnova Gazy a izraelské síly by se zcela stáhly. Obě válčící strany by si také vyměnily ostatky.

Teroristé z Hamásu navrhují, že během první 45denní fáze propustí všechny unesené ženy, muže mladší 19 let i starší a nemocné rukojmí výměnou za propuštění palestinských dětí a žen z izraelských věznic. Zbývající muži držení v zajetí by byli propuštěni během druhé a třetí fáze. Na konci třetí fáze Hamás očekává, že strany dosáhnou dohody o ukončení války.

Hamás ovládající Gazu v dodatku návrhu uvedl, že požaduje propuštění 1500 vězňů, z nichž třetina by byla vybrána ze seznamu Palestinců, kteří byli v Izraeli odsouzeni na doživotí.

Díky příměří by dále došlo ke zvýšení přísunu potravinové, zdravotnické a humanitární pomoci civilistům v Gaze, kteří kvůli válečnému konfliktu čelí hladu a hrozivému nedostatku základních potřeb.

Pásmo Gazy v mapách: Jak se žije v místě pod izraelským útokem

Izrael zahájil ofenzivu v Gaze poté, co 7. října teroristé z Hamásem ovládané Gazy vtrhli na jih země, zabili přes 1200 lidí a vzali 253 rukojmích.

Odvetná vojenská operace si podle bilance uváděné ministerstvem zdravotnictví Gazy, které je plně pod kontrolou Hamásu, vyžádala nejméně 27 585 mrtvých Palestinců a další tisíce zůstávají pohřbeny pod sutinami.

Izrael a Palestina: Kdo vládne jakému území

Konflikt mezi Izraelem a Palestinou se táhne již po celé generace. V roce 2005 se Izrael stáhl z Pásma Gazy, o dva roky později tam moc převzalo radikální hnutí Hamás. Palestinci usilují o vznik vlastního nezávislého státu i na Západním břehu Jordánu, ale území dál okupuje Izrael a současná vláda tam podporuje výstavbu dalších židovských osad.

Oranžové území na severu jsou Golanské výšiny, mezinárodně uznané jako součást Sýrie, ale od roku 1967 okupované Izraelem.

Foto: Seznam Zprávy

Okupovaná území spolu s Pásmem Gazy si nárokují Palestinci.

Reklama

Doporučované