Hlavní obsah

Hamás podle úřadu izraelského premiéra odmítl návrh dohody o rukojmích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

K výměně dalších rukojmích, za což protestují demonstranti na celém světě včetně Prahy (na snímku), v tuto chvíli nedojde.

Reklama

Izrael a Hamás si další rukojmí nevymění. Úřad premiéra židovského státu oznámil, že teroristické hnutí odmítlo návrh dohody. Vysvětluje to tak, že Hamás hodlá využít napětí mezi Izraelem a Íránem a způsobit eskalaci konfliktu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podle agentury Reuters oznámil, že palestinské hnutí Hamás odmítlo návrh dohody o rukojmích, které zadržuje v Pásmu Gazy po svém loňském útoku na jižní Izrael. Dokument předložili zprostředkovatelé vyjednávání mezi Izraelci a Hamásem. Netanjahuův úřad zároveň uvedl, že Izrael se nadále bude s plnou silou snažit o dosažení cílů nynější války v Gaze. Tím je podle dřívějších izraelských vyjádření likvidace Hamásu. Aktuální reakce Hamásu, který je považován za teroristickou organizaci, zatím není k dispozici.

Izraelské prohlášení o plném nasazení ve válce s Hamásem přichází bezprostředně poté, co izraelská armáda v noci na dnešek čelila bezprecedentnímu dronovému a raketovému útoku ze strany Íránu. Podle armádních představitelů se ale většinu letících bojových prostředků podařilo zlikvidovat a škody na straně Izraele jsou podle všeho minimální.

Minulý týden Hamás oznámil, že studuje nejnovější návrh dohody o příměří a propuštění rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy, který zformulovaly Egypt a Katar po jednání izraelské delegace v Káhiře. Izraelská média v této souvislosti upozorňovala, že rozdíly mezi postoji Izraele a Hamásu zůstávají „dramatické“.

List Haarec před týdnem napsal, že Izrael je ochoten projevit pružnost v otázce, kolik palestinských uprchlíků se bude moci vrátit do severní části Pásma Gazy; Hamás dosud požadoval, aby to mohli být všichni. Podle stejného zdroje Izrael ale trvá na tom, že nepřistoupí na zrušení bezpečnostních kontrolních stanovišť, která mají zajistit, že na sever pásma neproniknou bojovníci Hamásu a že se tam nebudou pašovat zbraně.

Dnešní prohlášení úřadu izraelského premiéra uvádí, že odmítnutí navržené dohody svědčí o tom, že vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár si dohodu nepřeje a že hodlá využít napětí mezi Izraelem a Íránem a způsobit regionální eskalaci konfliktu.

Reklama

Doporučované