Hlavní obsah

Havaj se obává, že obětí bude ještě o hodně víc. Je jich už 93

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Jak pokračuje prohledávání trosek, počet obětí požárů na Havaji roste.

Reklama

aktualizováno •

Požár na Havaji se už stal nejtragičtějším v USA za posledních 100 let. Guvernér varoval, že může dojít ještě k „významnému nárůstu“ počtu obětí.

Článek

Požár na havajském ostrově Maui má už 93 potvrzených obětí na životě, informoval deník New York Times s odvoláním na vyjádření místních úřadů.

Plameny zpustošily především historické město Lahaina na západním pobřeží a sežehly tam asi tisícovku domů. Na místě působí záchranáři i psi vycvičení k hledání lidských ostatků.

Domy, které prohledali, označují svítivě oranžovým křížkem. Písmeny HR (human remains) pak místa, kde objeví lidské ostatky. Požár poháněný silným větrem, za nějž podle meteorologů částečně mohl hurikán míjející ostrov, město zachvátil v úterý.

„Bude to jistě nejhorší přírodní katastrofa, která kdy Havaj potkala. Nyní se soustředíme na to, abychom propojili lidi, jakmile to bude možné, zajistili jim ubytování a zdravotní péči,“ prohlásil havajský guvernér Josh Green, který se v sobotu vydal do zpustošené Lahainy. Pohřešovaných jsou podle něj stovky lidí, což znamená, že obětí nakonec může být o hodně víc.

Na místě jsou kvůli poškození vysílačů problémy se signálem. Kromě toho se očekává, že na západním pobřeží budou po několik týdnů trvat výpadky proudu.

Přístřeší podle dřívějšího oznámení úřadů po katastrofě potřebuje asi 4500 lidí. V západní části ostrova bylo podle guvernéra zničeno nejméně 2200 domů.

Katastrofa na Havaji připomíná požár z roku 2018, který dostal název Camp Fire a srovnal se zemí většinu města Paradise na severu Kalifornie. Plameny tehdy zuřily i na jiných místech Kalifornie a vyžádaly si 85 obětí. Oheň během tří týdnů zničil téměř 19 000 domů a spálil plochu o rozměru 620 kilometrů čtverečních.

+12

Reklama

Související témata:

Doporučované