Hlavní obsah

Hitler měl židovskou krev, tvrdil Lavrov. Neodpustitelné, míní Izrael

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejhoršími antisemity byli samotní Židé, tvrdí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Reklama

aktualizováno •

Skandální výroky ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova vyvolaly pozdvižení v Izraeli. Obvinit Židy z antisemitismu je ten nejhorší projev rasismu, soudí šéf izraelské diplomacie Jair Lapid.

Článek

Popírání válečných zločinů, zpochybňování jasných faktů a používání dezinformací patří k běžné taktice ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. V nedělním rozhovoru pro italskou televizi zašel při vysvětlování údajné „denacifikace Ukrajiny“ ještě dál.

Šéf ruské diplomacie prohlásil, že fakt, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je Žid, neznamená, že jeho země není nacistická. Nacistický vůdce Adolf Hitler měl prý také „židovskou krev“.

Teorii, že byl Hitler Žid, už vyvrátila celá řada historiků. Podle izraelského ministra pro komunikaci Joaze Hendela jde jen o lži, které mají „ospravedlnit strašné činy Ruska na Ukrajině“.

V pondělí Lavrovova slova odmítl i izraelský premiér: „Účelem takových lží je obvinit Židy samotné z nejstrašlivějších zločinů, jež na nich byly v dějinách spáchány, a zbavit utlačovatele Izraele odpovědnosti. Zneužívání holokaustu jako politického nástroje je třeba okamžitě zastavit,“ řekl Naftali Bennett.

Na rozdíl od Bennetta, který obvykle zachovává ve věci rusko-ukrajinské války opatrný a neutrální postoj, se Jair Lapid, ministr zahraničí židovského státu, vyjadřuje jasně ve prospěch napadené Ukrajiny.

„Poznámky ministra zahraničí Lavrova jsou jak neodpustitelné a strašné, tak i historicky chybné. Židé nevraždili Židy během holokaustu. Nejhorší formou rasismu proti Židům je obviňovat je z antisemitismu,“ reagoval Lapid na Twitteru. Jeho úřad také oznámil, že si kvůli Lavrovovým výrokům předvolal ruského velvyslance. Dodal, že od Ruska očekává omluvu.

Proměnil oběti ve zločince

Dani Dajan, šéf památníku holokaustu Jad Vašem, označil výroky ruského ministra za nebezpečné a zaslouží si podle něj odsouzení. Dodal, že Lavrov změnil na základě lživého tvrzení o Hitlerově židovském původu „oběti ve zločince“.

Lavrov ve výše zmíněném rozhovoru také obvinil Spojené státy a Kanadu z toho, že poskytují výcvik „neonacistickým složkám ukrajinské armády“. V této souvislosti zmínil vojáky, kteří brání továrnu Azovstal v okupovaném Mariupolu.

O tréninku neonacistů prý existují i veřejné důkazy – ruský ministr ale žádné konkrétní zprávy nezmínil. NATO a Evropská unie podle Lavrova podlehly a podřídily se americké dominanci a Washington se podle něj rozhodl pro „unipolární svět“.

Lavrovovy výroky následovaly krátce poté, co se ukrajinský prezident sešel v Kyjevě se šéfkou americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. Zelenskyj mluvil o schůzce jako o „silném signálu podpory v těžkých časech“. S Pelosiovou se bavil o dalších dodávkách zbraní, finanční pomoci i protiruských sankcích.

Moskva vede podle Zelenského vyhlazovací válku – jako důkaz uvedl ukrajinský prezident ruské bombardování skladů potravin a obilí, stejně jako obytných budov v Kyjevě, Charkově, Donbasu a dalších regionech. „Co může být strategickým úspěchem Ruska v této válce? Upřímně, nevím. Zničené životy lidí a spálený nebo ukradený majetek Rusku nic nedá,“ řekl.

Izrael se během války snaží zachovat dobré vztahy s Ukrajinou i Ruskem, k evropským a americkým protiruským sankcím se proto nepřipojil. Ministr zahraničí tak musel odpovídat na dotaz, zda není jeho země s podporou Ukrajiny příliš váhavá. Lapid argumentoval tím, že Izrael ruskou agresi odsoudil na půdě OSN a hlasoval i pro vyřazení Ruska z Rady pro lidská práva. „V tom jsme byli velmi jasní,“ řekl a připomněl, že jeho země jako jediná provozuje polní nemocnici na ukrajinském území.

„Někdy neděláte rozhodnutí jen na základě vlastních zájmů, ale i na základě hodnot. Takovou hodnotou je i respekt k holokaustu po výrocích ruského ministra. Jsme mezi zeměmi, které si myslí, že Rusko invazi na Ukrajinu dělat nemělo,“ citoval Lapida server Ynetnews.

Reklama

Doporučované