Hlavní obsah

Tryskáče a hotely jsou zatím v bezpečí. Ani Izraeli ale už oligarchové nevoní

Foto: Profimedia.cz

Ruský oligarcha Roman Abramovič vlastní i izraelský pas.

Reklama

aktualizováno •

Miliardář Roman Abramovič je nejviditelnější, izraelské občanství si ale zařídily i další tři až čtyři desítky ruských oligarchů. Pro židovský stát teď začínají být přítěží.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Devatenáctiletý americký student Jack Sweeney musí ruským oligarchům ležet v žaludku více než většina evropských politiků. Právě on vymyslel mobilní aplikaci, pomocí níž se dá v reálném čase sledovat pohyb jejich tryskáčů a jachet. Díky Sweeneyho twitterovým účtům se tak lidé dozvěděli, že v neděli večer přistál na telavivském letišti stroj Gulfstream G650 patřící Romanu Abramovičovi.

Tryskáč majitele londýnského klubu Chelsea přiletěl z Moskvy, kam se dostal po týdnu parkování v tureckém Istanbulu. Další Abramovičovo letadlo, Boeing 787-8 Dreamliner, se pak před deseti dny vydalo z Moskvy do Dubaje.

Zda byl Abramovič na palubě svého Gulfstreamu během výše zmíněného letu, není jasné, podle serveru Times of Israel byl ale v pondělí vyfocen na Ben Gurionově letišti v Tel Avivu, když čekal na spoj do Istanbulu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Abramovič je držitelem izraelského a portugalského pasu (o tom, že ten portugalský mohl získat podvodem, jsme psali zde), a pokud na něj židovský stát neuvalí sankce, může se v něm volně pohybovat i nakládat se svým majetkem. A nemá ho právě málo – podle listu Forbes je jedním z nejbohatších lidí v Izraeli s jměním dosahujícím 7,2 miliard dolarů (oproti loňsku o polovinu zchudnul).

Luxusní rezidence i kancelářská budova u pláže

V samotném Izraeli vlastní Abramovič minimálně tři nemovitosti: někdejší hotel v Tel Avivu, který koupil v roce 2015 za 30 milionů dolarů od Jarona Varsana, manžela slavné herečky Gal Gadotové, rezidenci za 65 milionů dolarů na předměstí Tel Avivu Herclija Pituah a pětipatrový kancelářský dům u telavivské pláže v hodnotě 58 milionů dolarů.

Kromě toho má Abramovič i podíly v řadě izraelských start-upů včetně firmy StoreDot, která se zaměřuje na technologie rychlého nabíjení elektromobilů.

Putinovi blízký oligarcha, na něhož uvalily kromě EU sankce i USA a Kanada, se také v Izraeli prezentoval jako velký filantrop, když finančně podporoval řadu židovských organizací. I proto se na amerického velvyslance v zemi Toma Nidese obrátilo hned několik významných institucí v čele s památníkem holokaustu Jad Vašem a žádalo ho, aby Američané na sankční seznam Abramoviče nedávaly.

Právě pro Jad Vašem byl Abramovič druhým největším dárcem po zesnulém majiteli kasin Sheldonu Adelsonovi. „Jsme hluboce vděční Romanu Abramovičovi za jeho velkorysý příspěvek, který výrazně posílí Jad Vašem,“ napsal ředitel muzea Dani Dajan.

Ruský oligarcha ale kromě podpory židovských institucí a podpory boje proti antisemitismu dával peníze i izraelské krajně pravicové osadnické organizaci, která vyháněla Palestince z okupovaného východního Jeruzalému. Podle serveru Palestine Chronicle to bylo necelých 102 milionů dolarů.

Památník holokaustu Jad Vašem poté, co se Abramovič objevil na sankčních seznamech, oznámil, že s ruským oligarchou přerušuje kontakty.

Oligarchové jsou teď toxičtí

Izraelský expert na majetky ruských oligarchů, který mluvil pod podmínkou anonymity, uvedl, že oligarchové dostávali od Kremlu úkoly, jako je například nákup zahraničního majetku nebo financování různých organizací. Díky tomu si v daných zemích budovali dobré jméno a důvěru. Nyní se ale situace změnila: „Ti lidé jsou teď v šoku z toho, co se děje. Všechna jejich vybudovaná reputace je pryč a stávají se toxickými,“ citoval experta server Times of Israel.

Hlavním úkolem oligarchů bylo být užitečnými Putinovi, a to už teď nejsou. Izrael by měl zavést svůj vlastní sankční režim, jak to udělal Singapur, myslí si expert. Pokud to vláda Naftaliho Bennetta neudělá, „propast mezi Izraelem a Západem jen vzroste a dlouhodobě Izrael poškodí,“ domnívá se Ksenia Svetlová, bývalá novinářka a poslankyně Knesetu.

Ministr zahraničí Jair Lapid nicméně při své návštěvě Slovenska prohlásil, že se jeho země nestane „cestou, jak obejít sankce na Rusko“. Jak informovala agentura Reuters, Lapidův úřad už spolupracuje na nové legislativě s ministerstvem financí a hospodářství, izraelskou centrální bankou a dalšími institucemi.

Izraelská vláda kvůli tomu sestavila i zvláštní meziresortní komisi. Fakt, že Izrael neuvalil na Rusko po jeho agresi žádné sankce, vadí i USA. Náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nulandová proto v pátek v televizním rozhovoru nabádala Izrael, aby se nestal bezpečným útočištěm „špinavých peněz“ z Ruska.

Podle bývalého amerického diplomata Aarona Davida Millera citovaného televizí al-Džazíra byla slova Nulandové „vůbec největším políčkem izraelské politice od začátku krize“.

Ruská propaganda na izraelské televizní stanici

Izraelské úřady se ale potýkají i s problémem určit, komu vůbec majetky patří. Oligarchové totiž při nákupech postupovali podobně jako na Západě – obvykle je nakupují prostřednictvím hned několika offshorových společností se sídlem například na Kajmanských nebo Marshallových ostrovech a dopátrat se, kdo za nimi stojí, bývá zdlouhavé a obtížné. Oligarchové také často ve firmách vlastní úmyslně méně než 50procentní podíl, aby se na ně sankční seznamy nevztahovaly.

České sbírky na pomoc Ukrajině

Nové sbírky neustále přibývají. Pokud chcete přispět na konkrétnější projekt, například na podporu zvířat na Ukrajině, podívejte se na jeden ze serverů, který se specializuje na pořádání sbírek. Jde například o Darujme.cz, jenž má rozcestník pomoci pro Ukrajinu.

Hlavní sbírky jsou tyto:

Účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

Číslo účtu: 304452700/0300

SOS Ukrajina

Organizuje Člověk v tísni.

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle online přispět, zde.

Charita pro Ukrajinu

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR.

Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.

Odkaz na online portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět, zde.

Pomoc Ukrajině!

Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem.

Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Také je možné poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90

Více informací a možnost přispět přímo online na těchto stránkách.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině

Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál.

Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.

Více na stránkách Českého červeného kříže.

Lidé spojovaní s Vladimirem Putinem vlastní v Izraeli dokonce i média, která mohou šířit ruskou propagandu, což je případ stanice Channel 14 vlastněné gruzínsko-ruským miliardářem Michailem Mirilašvilim. Ten byl časopisem Forbes označován za druhého nejbohatšího muže Petrohradu. Mirilašvili se zná s Putinem už z dob, kdy současný ruský diktátor začínal svoji politickou kariéru.

Podle odhadů z roku 2018 disponují izraelským pasem na tři až čtyři desítky ruských oligarchů. Ukrajina sice podle prezidenta Volodymyra Zelenského velmi oceňuje snahu zprostředkovat mírové rozhovory s Ruskem, zároveň ale z Kyjeva zazněla i opakovaná kritika kvůli tomu, že Izrael nedělá pro napadenou zemi více.

Omlouváme se za nepřesnost. V původní verzi textu stálo, že Roman Abramovič mohl získat podvodem izraelský pas. Úřady ale vyšetřují podvod u nabytí pasu portugalského.

Reklama

Doporučované