Hlavní obsah

Policie vyšetřuje rabína, který pomohl Abramovičovi získat občanství

Foto: Profimedia.cz

Policie vyšetřuje pozadí portugalského občanství Romana Abramoviče, které získal prostřednictvím svých údajných židovských kořenů.

Reklama

Úřady v Portugalsku vyšetřují židovskou komunitu v Portu. Zjišťují, zda se skupina pod vedením rabína Daniela Litvaka nepodílela na podvodech s vydáváním portugalských občanství. Otázku otevřel případ ruského miliardáře.

Článek

Portugalské úřady vyšetřují rabína Daniela Litvaka, který loni v dubnu pomohl ruskému miliardáři Romanu Abramovičovi získat portugalské občanství. Teď Litvak v důsledku vyšetřování nesmí opustit zemi a čekají ho výslechy, zda se v případě ruského oligarchy nedopustil za úplatu podvodu.

Rabína z židovské komunity v Portu koncem minulého týdne zadržela tamní policie; zrovna se chystal na cestu do Izraele. Svůj cestovní pas však musel odevzdat.

Důvodem, proč se otázka legitimity občanství Romana Abramoviče otvírá právě teď, jsou sankce, které vůči ruskému ​​miliardáři a majiteli klubu FC Chelsea minulý týden uvalila britská vláda. Zdůvodnila je vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina. Podnikatel však tyto vazby popřel.

Pětapadesátiletý Abramovič je jedním ze sedmi oligarchů, na které už byly uvaleny sankce včetně zmrazení majetku a zákazu cestování.

Sankce pro ruské oligarchy

Sankce míří na majetek v odhadované hodnotě 15 miliard liber (asi 450 miliard Kč). Většinu částky tvoří Abramovičův majetek, který podle prohlášení britské vlády přesahuje devět miliard liber.

Sankce zahrnují zmrazení aktiv, zákaz transakcí s britskými občany i podniky a zákaz cestování.

Jména na seznamu sankcí Velká Británie:

  • ruský miliardář a majitel britského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič,
  • podnikatel Oleg Děripaska,
  • šéf ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin,
  • šéf ruské banky VTB Andrej Kostin,
  • generální ředitel Gazprom Alexej Miller,
  • ředitel petrochemického podniku Transněfť Nikolaj Tokarev,
  • člen správní rady banky Rossija Dmitrij Lebeděv,
  • a další blízcí spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina.

Portugalské občanství bylo Abramovičovi uděleno v dubnu roku 2021, a to na základě zákona, který umožňuje takzvanou naturalizaci potomkům sefardských Židů, kteří byli vyhnáni z Pyrenejského poloostrova během inkvizice v 16. století.

Konkrétně příjmení Abramovič je pro židovský původ poměrně běžné, jak ale uvádí agentura Reuters, vyskytuje se většinou u aškenázských Židů. A je tedy sporné, zda se na něj zákon vztahuje.

Sankce proti Romanu Abramovičovi přitáhly pozornost portugalské soudní policie a státního zastupitelství nejen k jemu nedávno udělenému portugalskému občanství, ale vůbec k fungování celé židovské komunity v Portu. Úřady ji podezírají z praní špinavých peněz, korupce, podvodů a falšování dokumentů, které mohly vést k udělování portugalského občanství.

Židovská komunita v Portu jakékoli pochybení odmítá. V prohlášení uvedla, že se stala terčem „pomlouvačné kampaně“. A dále, že Daniel Litvak dohlížel na oddělení, které uděluje osvědčení o dědictví sefardských Židů, ale že kritéria používaná pro udělení portugalského občanství „byla přijata po sobě jdoucími vládami“.

Jak získat občanství

Aby žadatelé občanství získali, musí prokázat pokrevní spřízněnost s některým ze sefarských Židů, který kdysi v oblasti žil. To za pomoci rodokmenů prověřují odborníci v jedné z portugalských židovských obcí v Lisabonu nebo právě v Portu, kde Litvak působí jako rabín.

Dalším faktorem pro získání občanství je „jazyk, kterým doma mluví“, což je požadavek, který se vztahuje na znalost takzvaného Ladino, tedy židovsko-portugalského a/nebo židovsko-španělského jazyka. Dále musí být žadatelé schopni prokázat „citové a tradiční spojení s bývalou portugalskou sefardskou komunitou“, což se běžně prokazuje dopisem od ortodoxního rabína potvrzujícím židovské dědictví žadatele.

Podle oficiálních údajů portugalských úřadů bylo od zavedení zákona v roce 2015 uděleno občanství téměř 57 tisícům potomků sefardských Židů.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované