Hlavní obsah

Tryskáče ruských oligarchů přistávají v Izraeli. Vláda zvažuje odpověď

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a izraelský premiér Naftali Bennett se sešli v sobotu. Bez výsledku.

Reklama

Na telavivském letišti začala minulý týden přistávat ve zvýšené míře privátní trysková letadla. V Turecku pronajaté stroje mířily do Izraele poté, co nabraly pasažéry v Moskvě nebo Petrohradu.

Článek

Nejméně sedm soukromých tryskáčů přistálo v posledních dnech v Tel Avivu. Na palubě nejspíš vezly ruské oligarchy, kteří se snaží vyhnout sankcím uvaleným na režim Vladimira Putina kvůli zločinné agresi na Ukrajině.

O letadlech informovala izraelská televize Channel 12 s tím, že skrytá identita pasažérů i načasování letů nasvědčují tomu, že může jít o lidi na sankčních seznamech USA a Evropské unie. Stanice spekuluje o tom, že miliardáři využívají pronajatá letadla, aby nemuseli létat svými a lépe a snadněji tak své přesuny maskovali.

Povolení jen na 48 hodin

Izraelský letištní úřad podle serveru The Times of Israel instruoval personál Ben Gurionova letiště, aby nepovoloval dlouhodobé parkování soukromých letadel patřících lidem na americkém sankčním seznamu. Tryskáče tak mohou na izraelských letištích zůstat jen 48 hodin.

Sankce, které na Rusko uvalily západní státy, směřují proti osobám blízkým režimu Vladimira Putina. Kromě zabavování jejich majetku v zemích EU a USA také dotčeným znemožňují do těchto zemí vycestovat a mají zabránit i tomu, aby se oligarchové sankcím vyhýbali převedením majetku na své rodinné příslušníky.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

V pátek se sešel meziresortní výbor izraelské vlády, aby jednal o případných sankcích, které by na Rusko mohl uvalit Izrael. Jednou ze zvažovaných cest jsou opatření, jež by měla zabránit tomu, aby ruští oligarchové využívali židovský stát jako bezpečné útočiště pro své majetky. V současné době totiž neexistuje žádná legislativa, která by těmto lidem – pokud mají izraelský pas – zabránila uložit si peníze v izraelských bankách.

Bennett: Byla to morální povinnost

Izraelští politici si už také podle stanice Channel 12 uvědomují, že s tím, jak válka dále eskaluje, si dlouhodobě nemohou dovolit pokračovat ve dvojznačné politice vůči Rusku.

Premiér Naftali Bennett se v sobotu v Moskvě setkal s ruským prezidentem Putinem, dvoustranné jednání nicméně žádný výsledek nepřineslo. Na nedělní schůzce vlády Bennett ministrům řekl, že do Ruska odcestoval s vědomím „všech hráčů“ v rusko-ukrajinské válce, čímž pravděpodobně narážel na Spojené státy a Evropskou unii.

„Vrátil jsem se z Moskvy a Berlína (tam jednal s kancléřem Olafem Scholzem, pozn. red.) před pár hodinami. Cestoval jsem tam, abych pomohl,“ citoval server Ynetnews Bennettovo vyjádření krátce po telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, už třetím hovoru během jediného dne.

Bennett dodal, že si byl vědom, že jeho diplomatická mise měla jen malé šance na úspěch, označil ji ale za „morální povinnost“. Zároveň ujistil, že země je připravena na další příliv židovských uprchlíků z Ukrajiny a že má s takovouto situací zkušenosti z minulosti.

Reklama

Doporučované