Hlavní obsah

Exodus médií z Ruska. Rusům zbyde jen propaganda

Foto: SERGEI PRIMAKOV, Shutterstock.com

Nová ruská legislativa staví podle generálního ředitele BBC Tima Davieho nezávislou žurnalistiku mimo zákon. (Ilustrační snímek pochází ze sibiřského města Ulan-Ude.)

Reklama

BBC, Bloomberg, CNN a další západní média se stahují z Ruska. Není možné pokračovat v novinářské práci, zní reakce na cenzurní opatření, s nimiž přišla Moskva. Ta zakazuje používat v souvislosti s invazí na Ukrajině slovo „válka“.

Článek

Někteří v Rusku ukončují vysílání, jiní tam zatím pozastavují zpravodajskou práci. Výsledek je ale v každém případě stejný: Západní média z Ruska odcházejí v reakci na novou legislativu, kterou v týdnu představil Kreml.

Moskva schválila novelu, podle níž hrozí až 15 let vězení těm, kteří by šířili dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě. Což v praxi znamená povinnost referovat o válce, kterou na Ukrajině Rusko rozpoutalo, pouze podle kremelských not. Tedy jen jako o „zvláštní vojenské operaci“, která má za cíl osvobodit Ukrajince.

„Změna trestního zákoníku se zdá být navržena tak, aby udělala z každého nezávislého reportéra kriminálníka, a znemožňuje v zemi pokračovat v čemkoliv, co by připomínalo normální novinářskou práci,“ sdělil podle amerického listu The New York Times šéfredaktor agentury Bloomberg John Micklethwait.

Situaci sledujeme i on-line:

Odchod z Ruska či zastavení vysílání oznámila v posledních dnech řada západních médií, včetně těch prominentních. Už v pátek s tím přišly třeba britská BBC, americké CNN i ABC nebo kanadská CBC. „CBC je velmi znepokojena novým zákonem přijatým v Rusku, který zřejmě bude kriminalizovat nezávislé zpravodajství o současné situaci na Ukrajině a v Rusku,“ uvedla stanice v prohlášení.

V sobotu jejich kroky následovala i další evropská média, například německé televizní stanice ARD a ZDF.

„ARD a ZDF posuzují dopady v pátek přijatého zákona a zastavují vysílání ze svých moskevských studií. Oba veřejnoprávní vysílatelé budou publiku dál přinášet informace o dění v Rusku a na Ukrajině odjinud,“ uvedly stanice ve společném prohlášení.

Italský veřejnoprávní rozhlas a televize RAI v sobotu oznámil, že své zpravodaje stahuje z Ruska. Podle vedení mediální společnosti jde o nezbytný krok „k ochraně bezpečí novinářů“ a zajištění „maximální svobody v podávání informací“ o dění v Rusku.

A v neděli oznámilo Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL), že svou činnost v Rusku musí pozastavit.

O rozhodnutí informovala Ruskem ovládaná agentura TASS s tím, že RFE/RL tento krok odůvodnila postupem místních úřadů, usilujících o bankrot ruské pobočky RFE/RL, a také zvýšením policejního tlaku na novináře. Kvůli informování o ruské invazi na Ukrajině cenzorní úřad již dříve zablokoval přístup k internetové stránce stanice.

„Vydechnout a pochopit“

Ruská mediální scéna prochází ale znatelnou proměnou i zevnitř. Vzhledem k zátahům úřadů na domácí nezávislé redakce se zdá, že v největší zemi světa budou o domácím i zahraničním dění informovat jen státní a vládě nakloněná média.

Své fungování například ve čtvrtek dočasně pozastavil nezávislý televizní kanál Dožď, oznámila generální ředitelka Natalja Sindějevová. Několik dní předtím zablokovaly ruské úřady web stanice kvůli tomu, jak informovala o ruských vojenských aktivitách na Ukrajině.

Ve stejný den oznámila svou likvidaci i ruská liberální rozhlasová stanice Echo Moskvy. I její vysílání zastavily ruské úřady – podle německé Deutsche Welle si totiž sice po dlouhá léta udržovala nezávislý hlas, zároveň ale patřila do portfolia státem vlastněného holdingu Gazprom Media. A ten utáhl kohoutek.

„Válku jsme nazývali válkou, ne zvláštní vojenskou operací. Dělal jsem to tak až do svého posledního vysílání a vím, že lidé, co moderovali ranní program, dělali totéž,“ uvedl pro Deutsche Welle moderátor Echa Moskvy Alexander Plušev. „Počet nezávislých médií se (v Rusku) snižuje každým dnem,“ dodal.

„Potřebujeme čas a načerpat síly, abychom si vydechli a pochopili, jak dál fungovat," řekla Sindějevová ze stanice Dožď podle nezávislého portálu Meduza. „Velmi doufáme, že se vrátíme k vysílání,“ doplnila.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované