Hlavní obsah

Zelenskyj promluví k Izraelcům. Rusové tomu chtějí zabránit

Foto: Photographer RM, Shutterstock.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v únoru své vojáky bojující v Doněcké oblasti.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osloví nejspíš v neděli večer s prosbou o pomoc nejen poslance Knesetu, ale i izraelskou veřejnost. Jeho projev přes platformu Zoom bude veřejný.

Článek

Ve středu se ukrajinský prezident obrátí přes online platformu Zoom k americkým kongresmanům, v neděli večer pak ke členům izraelského Knesetu. Právě židovský stát je v rusko-ukrajinské válce ve složité pozici – dobré vztahy udržuje s oběma zeměmi, a na rozdíl od Západu proto dosud neuvalil na Rusko žádné sankce.

Ukrajina už opakovaně Izraeli vzkazovala, že by z jeho strany uvítala větší pomoc než jen vítání ukrajinských Židů. Prezident Zelenskyj ale zároveň vládě premiéra Naftaliho Bennetta poděkoval za snahu o zprostředkování mírových rozhovorů. Bennett opakovaně mluvil s lídry obou válčících států, konkrétní výsledky ale rozhovory nepřinesly.

Zelenskyj se proto rozhodl promluvit přímo k Izraelcům. Jeho první žádost o projev v Knesetu byla zamítnuta, protože izraelští zákonodárci mají právě přestávku, mluvilo se i o stavebních úpravách v budově. Po veřejném rozhořčení, které odmítnutí vyvolalo, ale nakonec k projevu dojde.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ukrajinci ještě předtím přišli podle serveru The Times of Israel s návrhem, že by mohl prezident promluvit ke shromáždění v památníku holokaustu Jad Vašem. To ale památník odmítl kvůli obavám, aby nedošlo ke srovnávání současného dění na Ukrajině s tím, co se dělo Židům za druhé světové války. S dalším návrhem přišel starosta Tel Avivu Ron Chuldaj, který nabídl streamování Zelenského projevu k demonstraci na telavivském náměstí.

Izraelci nakonec nabídli Zelenskému prostor v neděli večer – vzhledem k tomu, že bude vysílaný přes Zoom, mohou jeho poselství zhlédnout i poslanci, kteří se právě nacházejí v zahraničí. Projev bude zároveň streamován i pro veřejnost, Zelenskyj má totiž zájem oslovit obyčejné lidi, nejenom politiky.

Jeho nápad se ale zjevně nelíbí Rusku. Velvyslanec Anatolij Viktorov totiž požádal šéfa Knesetu Mikiho Levyho o urgentní schůzku. Ta by se měla uskutečnit dnes. Jak informoval server Walla, bude hlavním cílem schůzky protestovat proti Zelenského projevu. Někteří izraelští zákonodárci se prý také obávají, aby obdobný požadavek nepřišel i od Vladimira Putina.

Izraelská vláda sice nyní řeší, jak se vypořádat s ruskými oligarchy, kteří v zemi našli útočiště před sankcemi, to ale podle Ukrajiny nestačí. Velvyslanec Jevgen Korničuk minulý týden Izrael kritizoval za to, že nedělá na podporu Ukrajiny dost. Diplomat prohlásil, že prezident Zelenskyj „nechápe“ odmítání Izraelců dodat Kyjevu obranné pomůcky, jako jsou vojenské přilby nebo neprůstřelné vesty.

Rozdílný postoj vůči válce panuje i v široké izraelské koalici – zatímco ministr zahraničí Jair Lapid ze středové strany Budoucnost existuje ruskou agresi jasně odsoudil, premiér Bennett odmítá Moskvu označit za viníka války.

Reklama

Doporučované