Hlavní obsah

Hledá se viník podmořského výbuchu. Rusko pro svou verzi našlo oporu v Číně

Foto: Profimedia.cz

K úniku plynu z obou větví plynovodu Nord Stream v Baltském moři došlo minulý týden a v Evropě to vyvolalo obavy o bezpečnost kritické infrastruktury. Ilustrační snímek.

Reklama

Odpovědi k příčinám poškození plynovodů Nord Stream nemáme a to je ideální živná půda pro nejrůznější internetové spekulace. Ty nejčastější se týkají viníka. Obvinění, že za explozemi stojí USA, už nepřichází jen z Ruska.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kdo minulý týden poškodil plynovody Nord Stream, zůstává – a zřejmě ještě dlouho zůstane – otázkou za milion. Dva zničené plynovody budí vášně, i když je prakticky nikdo nepoužíval.

Že šlo o sabotáž, nikdo nepochybuje. Potrubí je vyrobeno z oceli potažené betonem tak, aby odolalo silnému tlaku pod vodou, a k jeho poškození je tak zapotřebí obrovské síly. Před únikem plynu seizmologové navíc zaznamenali exploze.

K útokům se nepřekvapivě nikdo nepřihlásil. Živná internetová půda tak dává prostor pro spekulace. Jeden tábor vidí jasného viníka v Rusku, a to i díky několik týdnů starým informacím od americké CIA a varováním před možnými útoky na plynovody v Baltském moři.

Jak se žije Ukrajincům v Česku

O čem píše ukrajinská rubrika Seznam Zpráv? Olena Juščuková žije v Plzni, ale pochází ze Záporoží, na které v těchto dnech dopadají ruské rakety. Žena, která mimo jiné přeložila do ukrajinštiny českou hymnu nebo hit v podání Karla Gotta „Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš“.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak prohlásil, že chce Rusko vyvolat paniku před zimou.

Spekulace o ruské vině podpořily i zprávy odkazující se na evropské bezpečnostní složky. Dle nich se v blízkosti úniků v době sabotáží pohybovaly ruské lodě i ponorky, píše americká CNN.

Co víme o poškození plynovodů?

Jedni ze sabotáže podezírají druhé, nevíme, jak k poškození došlo ani zda plynovody někdo opraví. Jasné je jedno – množství uniklého metanu nevěstí nic dobrého pro planetu. Přinášíme přehled, co o únicích z Nord Streamu (ne)víme:

Rusko ale podíl na sabotáži odmítá a naopak naznačuje vinu Spojených států. „Prezident Joe Biden je povinen odpovědět na otázku, zda USA naplnily své hrozby,“ uvedla na sociálních sítích mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová s odkazem na nedávná slova Joea Bidena, že „pokud Putin zaútočí na Ukrajinu, nechá Nord Stream 2 odstavit“.

Těžko říct, jak vyšetřování poškození plynovodů, které nakonec pravděpodobně nikdo nebude mít zájem opravovat, dopadne. Jakkoli to ale v západním světě může působit, že je Rusko ve svém narativu osamoceno, není to tak. Na jeho stranu se staví i tradiční kritik USA – Čína. Na první pohled sice zaujímá neutrální postoj a volá po nezávislém vyšetřování, její diplomaté i odborníci ale mají názory jasné.

Několik dní po bezprecedentním úniku plynu v Baltském moři čínský diplomat Cchao Ji na Twitteru naznačil, že za incidentem stojí Američané. Bývalý čínský velvyslanec v Iráku a Libanonu se vysmíval americké administrativě za to, že údajně sabotovala plynovod a přitom předstírá, že o tom neví.

Ve svém tweetu zveřejnil známý mem:

– Kdo nenávidí ruské plynovody? USA.

– Kdo se snažil zabránit jejich výstavbě? USA.

– Kdo řekl, že je zničí? USA.

– Kdo má z jejich zničení prospěch? USA.

– Kdo je zničil? Nemáme tušení!

Výmluvný tweet si neodpustila ani Čang Mej-fang, generální konzulka Číny v severoirském Belfastu. V obou případech mají tweety okolo 10 tisíc lajků a tisíce sdílení.

Čínské státní médium Global Times zase publikovalo článek, který na první pohled působí jako skutečná snaha o poodhalení možných motivů jedné či druhé strany. Oslovení experti nicméně došli k jedinému závěru.

„Pokud by Rusko chtělo přerušit dodávky plynu do Evropy, mohlo zvolit nejjednodušší způsob – zavřít ventil místo toho, aby vyhazovalo do povětří své vlastní plynovody. Moskva by si tak mohla udržet výhodu při zvládání energetické krize,“ řekl deníku Global Times Šen Ji, profesor na Fakultě mezinárodních vztahů a veřejných záležitostí Fudanské univerzity.

Foto: Seznam Zprávy

Plynovody jsou poškozeny na čtyřech místech.

„Z technického hlediska se zdá, že sabotáž plynovodů v Baltském moři ze strany Ruska není proveditelná,“ řekl. „Vzhledem k tomu, že podmořské aktivity v Baltském moři od dob studené války ovládali členové NATO nebo spojenci s monitorovacími zařízeními namířenými k tehdejšímu Sovětskému svazu a nyní Rusku, jak by mohla Moskva jednoduše odpálit potrubí, když to pro ni není ani výhodné?“ ptal se Šen.

Server také připomíná, že o plánech na útok na plynovody informoval už německý zpravodajský magazín Der Spiegel, který se odvolával na informace CIA. V článku také padají slova amerického bezpečnostního poradce Jakea Sullivana. Ten na Twitteru uvedl, že „USA podporují snahy o vyšetřování a budou pokračovat v práci na zajištění energetické bezpečnosti Evropy“.

„Kdo chce sabotovat energetickou spolupráci mezi Ruskem a EU? Odpověď je celkem jasná,“ reagoval na Sullivanova slova bývalý novinář a bloger Ming Ťin-wej.

Útok ale neměl na evropské dodávky energie žádný bezprostřední vliv. Nord Stream 2 nebyl nikdy uveden do provozu a Nord Stream 1 je od srpna odstaven. Zvýšil však tlak – a evropskou nervozitu – v doutnající energetické válce mezi Ruskem a Západem, uvedl deník The New York Times.

Je v ohrožení další infrastruktura?

Po výbuších plynovodů v Baltském moři se v Evropě šíří obavy z dalších útoků na kritickou infrastrukturu. Norsko posílilo bezpečnost ropných plošin. V Unii se mezitím ukazuje prstem na Rusko.

Nepřekvapivě Čína na oficiální linii vystupuje jakožto nestranný pozorovatel, který si nepřeje nic než řádné vyšetřování. Keng Šuang, zástupce stálého zástupce Číny při OSN, v pátek ve svém projevu v Radě bezpečnosti OSN prohlásil, že poškození obou plynovodů bylo s největší pravděpodobností úmyslné, a vyzval k „nestrannému“ a „objektivnímu“ vyšetření celé záležitosti.

Peking rovněž uvedl, že je ochoten spolupracovat se všemi zúčastněnými stranami na dosažení možného řešení.

Pochybnosti panují i v české twitterové bublině, zejména pak poté, co vinu na Spojené státy hodil i Radoslaw Sikorski, polský exministr zahraničí a nynější šéf delegace Evropského parlamentu pro vztahy EU s USA. Jeho tweet „Děkujeme, USA“ však už existuje jen v podobě snímků obrazovky, ze sociální sítě zmizel.

Vzhledem k tomu, že bude trvat týdny, než se dozvíme více o tom, co nebo kdo stojí za sabotáží Nord Streamu, můžeme v tuto chvíli pouze spekulovat.

Kdo má z tohoto činu prospěch? Jak v článku Deutsche Welle píše novinář Miodrag Soric, reprezentující druhý názorový proud: „Určitě ne Evropa. Když na to přijde, tak ani USA. Koneckonců Američané dosáhli svého, jakmile Putin zaútočil na Ukrajinu. Vzhledem k ruské agresi se z plynovodu Nord Stream 2 – kdysi transatlantického jablka sváru – stal šrot, který už jen živoří na mořském dně.“

Reklama

Doporučované