Hlavní obsah

Hollywoodská star vyprávěla příběhy dětí, které navždy umlčela střelba

Foto: Profimedia.cz

Americký herec Matthew McConaughey během tiskové konference v Bílém domě.

Reklama

Matthew McConaughey pronesl v úterý na tiskové konferenci v Bílém domě nesmírně silný projev. Rodák z Uvalde v Texasu odvyprávěl příběhy dětí, které zemřely při střelbě v tamní základní škole. „Dost už mluvení, jednejme,“ žádal.

Článek

Držitel Oscara Matthew McConaughey strávil spolu se svou manželkou Camilou Alvesovou většinu minulého týdne s rodinami těch, kteří byli zabiti při střelbě v jeho rodném městě.

Střelba v základní škole v Uvalde v Texasu si vyžádala 21 obětí a 18 zraněných. Zemřelo 19 školáků mezi devíti a jedenácti lety věku a 2 učitelé.

Co se o obětech šíleného střelce dozvěděl, si herec nenechal pro sebe. Na tiskové konferenci v Bílém domě se postaral o to, aby hlasy dětí, které už nikdy nepromluví, a jejich zničených rodin slyšel celý svět.

McConaughey přinesl fotky různých výtvorů mrtvých dětí. Oblíbené tenisky jedné z dívek. „Maite nosila zelené vysoké conversky se srdcem na pravé z nich, které sama namalovala jako symbol její lásky k přírodě. Ty se nakonec ukázaly jako jediný důkaz, podle něhož bylo možné dívku identifikovat,“ řekl McConaughey.

„Víte, co každý z těchto rodičů chtěl, o co nás žádali? Co každý rodič zvlášť svým vlastním způsobem vyjádřil Camile a mně? Že chtějí, aby sny jejich dětí žily dál. Že chtějí, aby sny jejich dětí pokračovaly. Aby něčeho dosáhly, ačkoli už tu mezi námi nejsou. Chtějí, aby na ztracených životech záleželo,“ citovala jej CNN.

Podle McConaugheyho se nyní objevilo „okno příležitosti“: Šance uzákonit smysluplnou reformu zákonů o držení střelných zbraní.

Herec vyzval k univerzálním prověrkám před získáním střelné zbraně, zvýšení minimálního věku pro nákup poloautomatických pušek na 21 let, delší čekací lhůtě na nákup těchto zbraní a také zavedení takzvaných red flag laws ve více státech.

Red flag law

  • Jako takzvaný „red flag law se označují zákony, které umožňují členům rodiny, policii nebo dalším osobám upozornit příslušného soudce na osobu držící zbraně, která může představovat nebezpečí pro sebe či své okolí.
  • Soudce může nařídit dočasné odebrání zbraní dané osobě, jakož i zbraní jiným osobám žijícím v téže domácnosti.
  • O případném navrácení rozhoduje stejný soudce.

„Jsou to rozumné, praktické, taktické zákony pro náš národ, státy, komunity, školy a domovy. Odpovědní majitelé zbraní mají plné zuby toho, jak je druhý dodatek zneužíván a unášen některými vyšinutými jedinci. Tyto předpisy nejsou krokem zpět, jsou krokem vpřed pro občanskou společnost a druhý dodatek,“ řekl podle deníku The New York Times ve zhruba 20minutovém projevu McConaughey.

Oceňovaný herec, známý například ze snímků Klub poslední naděje nebo Interstellar, se krátce před svým vystoupením setkal s prezidentem Joe Bidenem.

McConaughey velmi podrobně vyprávěl příběhy dětí a jaké sny měly, než byly zabity.

Jeden chlapec chtěl být mořským biologem, jiný se připravoval na čtení biblického verše v kostele příští týden, další chtěl jít na uměleckou školu v Paříži. „Cítili jste ve městě šok. Cítili jste bolest, popření, deziluzi, vztek, výčitky, smutek,“ popsal atmosféru v Uvalde herec.

„Kvůli výjimečně silným ranám z pušky AR-15 byla většina těl tak zohavených, že je bylo možné identifikovat pouze pomocí testu DNA nebo některého z předmětů, jako jsou zmíněné zelené conversky,“ dodal McConaughey.

„Musíme se střízlivě, pokorně a upřímně podívat do zrcadla a zachovat se na základě toho, čeho si skutečně vážíme. Musíme získat odvahu a ctít své závazky místo našich stranických příslušností,“ vyzval McConaughey. „Dost bylo sporů. Dost bylo urážení druhé strany. Pojďme ke společnému stolu, který představuje americký lid. Najděte střední cestu, místo, kde většina z nás Američanů tak jako tak žije. Zejména v této otázce. Protože ti Ameriko slibuji, že nejsme tak rozděleni, jak nám říkají,“ pokračoval herec.

McConaughey už začátkem tohoto týdne uspořádal schůzky se zákonodárci v budově Kapitolu, kde bylo tématem právě zpřísnění zákonů týkajících se držení zbraní. V rozhovoru s novináři herec, který minulý rok zvažoval kandidaturu na guvernéra Texasu, řekl, že doufá v pokrok ve vyjednávání.

Na Capitol Hill jednal s předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou i lídrem republikánské menšiny Kevinem McCarthym.

Prezident Biden se mezitím setkal s demokratickým senátorem Chrisem Murphym z Connecticutu, který vede oboustranná jednání o reformě zbraní. Murphy řekl novinářům v Bílém domě, že se s prezidentem sešel asi na půl hodiny a hovořil o „obrysech probíhajících jednání“ o zbraňové reformě, uvádí CNN.

Podle CNN ale šance na rozsáhlé reformy zůstávají velmi nízké, zákonodárci nicméně vyjádřili optimismus, že dohody o cíleném a tím i úzkém návrhu zákona by mohlo být dosaženo již na konci tohoto týdne. Bílý dům uvedl, že Biden byl jednáním Senátu „povzbuzen“.

Prezident po střelbě v Uvalde vyzval Kongres, aby zakázal útočné pušky, zintenzivnil prověrky kupujících a zavedl další opatření ke zpřísnění kontroly zbraní.

„Už dost,“ řekl Biden v projevu z Bílého domu. „Proboha, kolik krveprolití jsme ještě ochotni akceptovat?“ ptal se Američanů Biden.

„Nemůžeme znovu zklamat americký lid,“ řekl demokratický prezident, který zároveň naléhal na republikány, aby umožnili schválení zákonů zpřísňujících kontrolu zbraní. Jenže zatímco většina americké společnosti, a to bez ohledu na politickou příslušnost, volá po přísnějších zákonech, na půdě Kongresu demokraté opakovaně narážejí na odpor republikánské strany.

Reklama

Související témata:
Matthew McConaughey

Doporučované