Hlavní obsah

Chlubil se, že sám zaplnil hřbitov. Itálie zatkla nejhledanějšího šéfa mafie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Mafiánský boss Matteo Messina Denaro na archivním snímku. Jeho jediná známá fotografie pochází z 90. let 20. století.

Reklama

aktualizováno •

Mafiánského bosse zadržela podle agentury AGI policie v nemocnici v sicilské metropoli Palermu, kam přišel na lékařskou prohlídku.

Článek

Italská policie zatkla nejhledanějšího zločince v zemi. Šéf sicilské mafie Cosa Nostra Matteo Messina Denaro se před justicí skrýval 30 let. Na zatčení se údajně podílelo více než 100 příslušníků ozbrojených sil.

Denara zadrželi na soukromé klinice La Maddalena v Palermu, uvedla italská agentura ANSA s odkazem na prohlášení Pasquale Angelosanta, velitele italské státní policie, karabiniérů ROS. S čím se Denaro na klinice léčil, neuvedl.

Jde o „velké vítězství státu, které dokazuje, že se nevzdává tváří v tvář mafii“, komentovala zatčení italská premiérka Giorgia Meloniová. „Za dopadení nejvýznamnějšího představitele mafiánského zločinu patří mé nejvřelejší poděkování policejním složkám,“ dodala.

Předsedkyně Evropského parlamentu (EP) Roberta Metsolaová doplnila, že „svět je dnes o něco bezpečnější“.

Denaro, který se narodil v roce 1962 v sicilském Trapani, byl na vrcholu italského seznamu „nejhledanějších zločinců“.

Messina Denaro byl již v minulosti v nepřítomnosti odsouzen na doživotí za podíl na atentátu na soudce Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina. Doživotní trest dostal také za vraždu deseti lidí v roce 1993 ve Florencii, Římě a Miláně.

Dále čelí obvinění kvůli údajnému únosu teprve jedenáctiletého chlapce Giuseppe Di Mattea, k čemuž mělo dojít před 30 lety. Di Matteo byl synem mafiána, který chtěl vypovídat na policii, a Denaro měl v plánu ho únosem dítěte od svědectví odradit. Chlapec byl podle webu SwissInfo dva roky držen v zajetí, než jej uškrtili a jeho tělo rozpustili v kyselině.

Mafiánský boss měl podle policie také dohlížet na vydírání, nelegální skládkování odpadu, praní špinavých peněz a obchod s drogami.

Messina Denaro převzal vedení Cosa Nostry po zatčení předchozích šéfů organizace Bernarda Provenzana v roce 2006 a Salvatora Lo Piccola o rok později.

Šedesátiletý muž, který kdysi nechvalně prohlásil, že „sám zaplnil hřbitov“, si zřejmě i na útěku udržoval po nějakou dobu luxusní životní styl, napsal web The Guardian.

Mohlo by vás zajímat

Zabil tři ženy, včetně přítelkyně italské premiérky Giorgie Meloniové, na Facebooku parafrázoval Mussoliniho. Přečtěte si o muži, který v prosinci střílel na setkání členů bytového družstva v kavárně v severním Římě.

Italští vyšetřovatelé měli v průběhu posledních 30 let k dopadení mafiánského bosse několikrát velice blízko, a to zejména díky sledování jeho nejbližších. V roce 2013 italská policie zadržela jeho sestru Patrizii a několik dalších jeho spolupracovníků. Tehdy úřady také zabavily řadu cenností i nemovitostí spojených s Messinou Denarem, čímž se mafián dostával do stále větší izolace.

K pokusům Denara dopadnout patří i blamáž z roku 2013, která se odehrála v nizozemském Haagu. Tehdy úřady zadržely muže, o němž tvrdily, že je právě Messina Denaro. Jenže se později ukázalo, že šlo o turistu z Liverpoolu, který se Denarovi pouze podobal; úřady jej tak po několika dnech propustily.

V srpnu 2021 italská veřejnoprávní televize Rai zveřejnila nahrávku ze soudního procesu, který se konal v březnu 1993. Z nahrávky veřejnost mohla po dlouhé době jasně slyšet Denarův hlas.

Jediná jeho fotografie, která světem kolovala, byla rovněž 30 let stará. Policie navíc přiznala, že fotografie nemusí být platná, protože Denaro zřejmě v Bulharsku podstoupil rozsáhlou plastickou operaci.

Reklama

Doporučované