Hlavní obsah

Izrael a Hamás hrají o desítky rukojmí a pár dnů klidu zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter/idfonline

Ilustrační foto.

Reklama

USA a Katar pracují s Izraelem a Hamásem na dohodě o propuštění desítek rukojmí za přestávku v bojových operacích. Na situaci v Gaze se to však zatím neodrazilo.

Článek

Úsilí o propuštění izraelských rukojmích držených v Pásmu Gazy pokračuje, šance na dosažení dohody mezi Izraelem a Hamásem se zvýšila. V neděli to podle agentury Reuters prohlásil katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání na společné tiskové konferenci se šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem.

Podle izraelského velvyslance v USA Michaela Herzoga by dohoda mohla být oznámena v příštích dnech.

Katarský premiér doplnil, že jeho důvěra v dosažení dohody o rukojmích mezi Izraelem a Hamásem roste a že přetrvávající překážky jsou „velmi malé“. „Překážky, kterým dohoda čelí, jsou pouze praktického a logistického charakteru,“ dodal. Borrell pak vyzval k naplnění rezoluce Rady bezpečnosti OSN požadující humanitární přestávky v bojích mezi Izraelem a Hamásem.

List The Washington Post dříve informoval, že Izrael a Hamás dosáhly za pomoci Spojených států a Kataru předběžné dohody na pozastavení války a propuštění desítek rukojmí. Bílý dům však později uvedl, že dohoda mezi Izraelem a Hamásem zatím není na světě, ale intenzivně se na ní pracuje.

„Věřím, že v příštích dnes budeme mít dohodu,“ řekl izraelský velvyslanec v USA Herzog v rozhovoru, který dnes odvysílala stanice ABC. Podle něj by dohoda měla vést k osvobození „výrazného počtu rukojmí“. Podle něj však její součástí nebude příměří, protože Izrael bude dál usilovat o zničení vojenské infrastruktury hnutí Hamás. „To nezastavíme, ale jsme ochotni udělat přestávku výměnou za značný počet rukojmí,“ cituje diplomata server deníku Haarec.

„Domnívám se, že jsme nejblíže k dohodě za poslední dobu, možná nejblíže od začátku tohoto procesu (vyjednávání),“ uvedl podle médií zástupce poradce pro národní bezpečnost Bílého domu Jon Finer ohledně stavu jednání.

Podle něj se podařilo zmenšit rozdíly v oblastech, kde se názory jednajících stran nejvíce rozcházely. Podle něj se jedná o propuštění „výrazně více“ než 10 unesených lidí výměnou za déletrvající přestávku v boji, která by usnadnila distribuci humanitární pomoci v Pásmu Gazy.

Podle listu The Washington Post by měla předběžná dohoda zahrnovat přerušení bojů na nejméně pět dnů a postupné propuštění minimálně 50 rukojmích.

Web deníku The Times of Israel nicméně s odvoláním na vyjádření izraelské armády uvedl, že izraelské síly v noci na dnešek zasáhly v Pásmu Gazy řadu cílů. Podle deníku se izraelské útoky v severní části pásma vystupňovaly a boje se rozšiřují.

Reklama

Související témata:

Doporučované