Hlavní obsah

Izrael hledá Palestince pro správu Gazy, nejprve musí zničit Hamás

Foto: photocosmos1, Shutterstock.com

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ilustrační foto.

Reklama

Podle vysoce postaveného velitele Hamásu je to ale nesmyslný návrh, který prakticky znamená opětovnou okupaci Pásma Gazy.

Článek

Izrael hledá Palestince, kteří nejsou napojeni na radikální hnutí Hamás a byli by ochotni spravovat civilní záležitosti ve vytyčených izolovaných oblastech Pásma Gazy, které mají sloužit jako zkušební pro poválečnou správu tohoto palestinského území. Agentuře Reuters to dnes řekl vysoce postavený izraelský představitel.

Vysoce postavený zástupce Hamásu Sámí abú Zuhrí ovšem Reuters řekl, že takový plán by prakticky znamenal opětovnou okupaci Gazy a je odsouzen k neúspěchu. „Jsme přesvědčeni, že tento projekt nedává smysl, je znamením zmatku a nemá naději na úspěch,“ řekl abú Zuhrí.

Izraelský představitel řekl, že tyto takzvané „humanitární ostrovy“ budou zaváděny ve čtvrtích, z nichž byl Hamás vypuzen. „Hledáme ty pravé lidi, kteří by se k tomu postavili čelem,“ řekl izraelský představitel Reuters. „Ale je jasné, že to bude nějakou dobu trvat, protože nikdo se nepřihlásí, dokud si bude myslet, že mu za to Hamás prožene kulku hlavou,“ dodal.

Plán tak podle něj může být naplněn až tehdy, když bude Hamás zničen a nebude představovat hrozbu ani pro Izrael, ani pro obyvatele Gazy. Spojené státy prosazují, aby se správy Pásma Gazy po válce ujala „revitalizovaná“ Palestinská autonomie. Izrael se však k této myšlence staví chladně.

Izraelský představitel také zdůraznil, že z partnerství na projektu „humanitárních ostrovů“ bude vyloučena i PA, jež vykonává omezenou samosprávu na okupovaném Západním břehu Jordánu, protože neodsoudila teroristický útok Hamásu na Izrael ze 7. října. Izrael by nicméně byl ochoten uvažovat o partnerech, kteří měli v minulosti vazby pouze na Fatah, umírněnější palestinskou frakci soupeřící s Hamásem.

Reklama

Doporučované