Hlavní obsah

Zabraňte genocidě v Gaze, nařídil Izraeli haagský soud

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Lidé vynášejí raněné po izraelském bombardování v Rafahu, 13. října 2023.

Reklama

aktualizováno •

Na Mezinárodní soudní dvůr se kvůli izraelskému počínání v Pásmu Gazy koncem roku obrátila Jihoafrická republika. Žaloba viní Izrael i z genocidy. Soud o ní zatím nerozhodl, ale nařídil Izraeli přijmout předběžná opatření.

Článek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu v pátek předběžným opatřením vyzval Izrael, aby okamžitě zabránil svým vojákům zabíjet palestinské civilisty a způsobovat jim vážnou fyzickou a mentální újmu. Oznámila to předsedkyně soudu Joan Donoghueová. Žalobu proti Izraeli kvůli jeho vojenské operaci v Pásmu Gazy podala Jihoafrická republika (JAR).

„Izrael musí přijmout opatření, která jsou v jeho pravomoci, aby zabránil a potrestal přímé a veřejné podněcování ke genocidě ve vztahu ke členům palestinské skupiny,“ přiblížila podle BBC další opatření soudkyně Donoghueová. Izrael také musí okamžitě přijmout opatření k zajištění humanitární pomoci pro Pásmo Gazy. Zastavení bojů ale tribunál nepožaduje.

Soud už v úvodu pátečního jednání odmítl izraelský požadavek vůbec se žalobou nezabývat. Jihoafrická republika (JAR) podle soudkyně Joan Donoghueové předložila dostatek důkazů, aby opodstatnila pokračování procesu.

Donoghueová zároveň ale zdůraznila, že přijatá předběžná opatření nepředjímají konečné rozhodnutí v celé věci. Experti upozorňují, že proces může trvat i několik let.

Na to, že se v rané fázi procesu bude jednat o předběžných opatřeních, upozornila minulý týden v rozhovoru pro Seznam Zprávy Margaret Satterthwaiteová, zvláštní zpravodajka OSN pro nezávislost soudců a právníků. „Ve hře je minimálně požadavek zabránit genocidě a požadavek zabránit podněcování ke genocidě,“ uvedla.

Gazou se šíří nemoci

V běžných podmínkách by se léčily pár dnů nebo týdnů, v časech války ale může být řada infekcí a nemocí v Pásmu Gazy fatální. Nejohroženější jsou děti.

Připomeňme, že Izrael spustil operaci v Pásmu Gazy po brutálním útoku teroristů z Hamásu loni 7. října, který si vyžádal na 1200 obětí. Stovky lidí odvlekli islamisté jako rukojmí.

Podle palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem dosud v Gaze zemřelo přes 25 tisíc lidí. Znepokojení kvůli masovému umírání lidí na obou stranách vyjádřila i soudkyně Donoghueová.

Kvůli válce muselo své domovy opustit téměř 1,7 milionu lidí. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) uvedl, že přes milion Gazanů přežívá v nouzových přístřešcích nebo v jejich blízkosti. Před týdnem pak agentury OSN ve společném prohlášení varovaly, že čím dál víc lidí je vystaveno hrozbě hladomoru a smrtelných nemocí.

Jihoafrická republika se na Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) obrátila koncem loňského prosince. Předběžná fáze pak v Haagu začala před dvěma týdny.

Jihoafričané v 84stránkovém dokumentu mimo jiné uvedli, že se Izraelci zločinů proti lidskosti dopouštějí zabíjením Palestinců v Gaze, způsobováním vážné duševní a tělesné újmy a vytvářením životních podmínek „směřujících k jejich fyzické likvidaci“.

V soudní síni zazněly i výroky izraelských politiků, pouštěly se rovněž záběry, na nichž izraelští vojáci tancují a zpívají, že „je požehnání zabíjet následovníky Amáleka“ a „neexistuje nic takového jako nevinní“ civilisté.

I Margaret Satterthwaiteová zmínila, že některá prohlášení izraelských představitelů zní jako vyzývání ke genocidě. „Byly to výzvy ke zničení lidí, výzvy k vyhlazení Gazy. Výroky, které myslím, že když si někdo přečte, pochopí, že přinejmenším k něčemu podněcují,“ řekla Seznam Zprávám.

Zástupci židovského státu jihoafrické argumenty odmítli. „Pokud došlo ke genocidě, byla spáchána na Izraeli,“ pravil u soudu právní poradce izraelského ministerstva zahraničí Tal Becker. „Hamás usiluje o genocidu Izraele.“

Fakta

ICJ sídlící v nizozemském Haagu je hlavním soudem OSN. Řeší spory mezi státy a vydává poradní stanoviska k mezinárodněprávním otázkám. Nemá pravomoc zahájit trestní stíhání. Jeho stanoviska ale mají váhu pro OSN a další mezinárodní právní orgány, uvádí britská BBC.

„JAR využívá z právního hlediska poměrně nového a specifického institutu řízení ‚proti všem stranám‘ (doktrína erga omnes). Řízení je založeno na tvrzení, že byly porušeny závazky všech, tj. i když daný stát nebyl přímo dotčen, což je právě případ JAR,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy právnička a expertka na mezinárodní právo Petra Ditrichová.

„Toto obvinění z páchání genocidy je zvláště pro Izrael velmi citlivé a šokující. Izrael je viněn z porušení Úmluvy, která byla v roce 1948 přijata v reakci na ochranu židů, na následky holokaustu,“ dodává.

Jihoafrické republice vyjádřily ohledně kroků proti Izraeli podporu Organizace islámské spolupráce, Malajsie, Turecko, Jordánsko nebo Bolívie, uvádí zpravodajský server Al-Džazíra.

Reklama

Doporučované