Hlavní obsah

Izrael podle USA zvažuje pozemní operaci na jihu Libanonu

Foto: twitter//idfonline

Izraelské vojenské jednotky (ilustrační snímek).

Reklama

Izrael zvažuje pozemní operaci na jihu Libanonu proti hnutí Hizballáh, které podporuje Írán. Tvrdí to podle serveru stanice CNN nejmenovaní představitelé americké vlády a tajných služeb.

Článek

Pozemní ofenziva by mohla začít mezi jarem a létem, pokud by selhaly jiné možnosti, jak vytlačit z příhraniční oblasti Hizballáh, který útočí raketami na sever Izraele.

Hizballáh zvýšil intenzitu svých raketových útoků od října, kdy začal nejnovější konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Kvůli raketovým úderům muselo opustit svá bydliště v Izraeli na 80 000 lidí. Tento týden Izrael zaútočil na infrastrukturu Hizballáhu na severovýchodě země, což se stalo poprvé od října. Podle představitele americké rozvědky, kterého cituje CNN, panují ve Washingtonu obavy, že se izraelské údery ze vzduchu rozšíří i na další oblasti v Libanonu a že by se k nim mohly přidat i pozemní akce.

Podle amerických představitelů nepanuje v Izraeli na pozemní operaci v Libanonu jednotný názor. „Někteří izraelští představitelé tvrdí, že se jedná spíše o snahu vytvořit hrozbu, kterou pak mohou použít. Další však argumentují, že jde o vojenskou nezbytnost, která nastane,“ cituje stanice CNN představitele americké vlády.

Izrael upozorňuje, že hnutí Hizballáh představuje „přímou a okamžitou hrozbu“ u jeho hranic. „Je jasné, že první věc, kterou musíme udělat, je vytlačit nepřítele. A pak postavit velmi silnou bariéru,“ uvedl tento týden na severu Izraele náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi.

Reklama

Doporučované