Hlavní obsah

Izrael přes noc zesílil údery na jihu Pásma Gazy, tvrdí obyvatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Chán Júnis v Pásmu Gazy (ilustrační snímek).

Reklama

Izrael v posledních dnech oznámil, že plánuje stáhnout část svých vojáků. Přesto obyvatelé Gazy tvrdí, že útoky v noci na dnešek zintenzivnily.

Článek

Izraelská letadla a tanky v noci na dnešek zintenzivnily údery v jižní části Pásma Gazy - zejména na Chán Júnis - poté, co Izrael oznámil, že plánuje stáhnout část svých vojáků. S odkazem na místní obyvatele to uvedla agentura Reuters. Snížení počtu vojáků zapojených do ofenzivy, kterou Izrael v palestinském Pásmu Gazy vede proti radikálnímu hnutí Hamás, podle Spojených států signalizuje postupný přechod k operacím nižší intenzity na severu enklávy.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území v trosky a uvrhla 2,3 milionu obyvatel do humanitární katastrofy, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzivy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Snížení počtu vojáků by mělo některým záložníkům umožnit vrátit se do civilního života, podpořit válkou zasaženou izraelskou ekonomiku a uvolnit jednotky pro případ širšího konfliktu na severu země s libanonským Hizballáhem. Washington naléhá na Izrael, aby snížil intenzitu svých vojenských operací uprostřed mezinárodních výzev k příměří kvůli narůstajícímu počtu civilních obětí.

Židovský stát dnes navíc podle syrské státní tiskové agentury (SANA) útočil i na pozice na předměstí Damašku, syrského hlavního města. Letecký útok byl veden ze směru od Golanských výšin a podle agentury způsobil určité materiální škody. Izraelští představitelé se k tomu bezprostředně nevyjádřili. Od 7. října Izrael vystupňoval své údery na Íránem podporované milice v Sýrii a zasáhl také syrskou armádní protivzdušnou obranu a některé syrské síly.

Reklama

Doporučované