Hlavní obsah

Izrael se přiznal k úderu na sanitku. Výbuchy zasáhly i školu

Foto: Profimedia.cz

Izraelská armáda potvrdila zásah sanitky, podle ní ji využíval Hamás.

Reklama

aktualizováno •

Izrael oznámil, že jeden z jeho letounů zasáhl sanitku nedaleko vchodu do hlavní nemocnice v Pásmu Gazy. Vozidlo podle něj využíval Hamás k převozu svých bojovníků a zbraní. V sobotu byla zasažená také jedna ze škol v Gaze.

Článek

Jedna ze škol provozovaných v Gaze Úřadem OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) byla zasažena při jednom z úderů. Zprávu původně zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví Pásma Gazy řízené palestinskou radikální skupinou Hamás, ale později ji pro agenturu Reuters potvrdil přímo UNRWA.

„Nejméně jeden úder zasáhl pozemek školy, kde jsou stany pro vysídlené rodiny. Další úder zasáhl budovu školy, kde pekly ženy chleba,“ prohlásila vedoucí komunikace UNRWA Juliette Toumová. Škola se nachází v uprchlickém táboře Džabálíja, kde žijí tisíce lidí.

Později Toumová pro BBC předběžně odhadla počet obětí na 20, jsou mezi nimi i děti. Kdo za výbuchy stojí, nedokázala říct. Úřady vedené Hamásem předtím informovaly o 15 mrtvých a 70 zraněných a za viníka označily Izrael. Židovský stát už čtvrtý týden podniká v Pásmu Gazy odvetnou operaci za teroristické útoky Hamásu ze 7. října.

Izraelská armáda (IDF) okolnosti prověřuje. Její mluvčí Peter Lerner britské stanici potvrdil, že v okolí se bojovalo, ale zatím nezná podrobnosti. „Přesně z toho důvodu už tři týdny žádáme lidi, aby se přemístili na jih (Pásma Gazy),“ dodal mluvčí. V severní části oblasti, kde probíhá izraelská pozemní operace, podle sobotního odhadu USA zůstává až 400 tisíc lidí.

Teroristé z Hamásu podle mluvčího IDF nerespektují symboly OSN a nehledí na dopady na civilisty. Toumová netuší, jestli měl v blízkosti školy Hamás své základny.

Izrael zaútočil na sanitku, prý v ní byli členové Hamásu

Izrael se už předtím přihlásil k odpovědnosti za páteční útok na sanitku nedaleko vchodu do nemocnice Al Shifa, která je největším zdravotnickým zařízením v Pásmu Gazy. Podle Hamásem řízeného ministerstva zdravotnictví v Gaze v důsledku útoku zemřelo 15 lidí a dalších 50 bylo zraněno.

Stanici BBC se podařilo ověřit pravost několika záběrů z místa, které ukazují, jak před nemocnicí leží řada zakrvavených těl. Podle serveru CNN je na nich vidět nejméně tucet obětí, podobná čísla uvádí i očití svědci.

Dodržují Izrael a Hamás pravidla války?

Záběry z izraelských kibuců, kam vtrhli palestinští teroristé, i obrazy zkázy v Pásmu Gazy, na které v odvetě zaútočila izraelská armáda, znovu otevírají debatu o pravidlech ozbrojených konfliktů a nutnosti jejich dodržování.

Co jsou to pravidla války a dodržují je Izrael a Hamás? Připravili jsme seznam otázek a odpovědí.

Izraelská armáda tvrdí, že na sanitku zacílila, protože byla používána radikálním hnutím Hamás. „Letoun IDF (zkratka pro izraelskou armádu, pozn. red.) zasáhl sanitku, která byla identifikována jako používaná teroristickou buňkou Hamásu v těsné blízkosti jejích pozic v bojové zóně,“ stojí v prohlášení, které IDF vydala.

„Při útoku bylo zabito několik teroristických příslušníků Hamásu… Máme informace, které dokazují, že metodou Hamásu je převážet teroristické příslušníky a zbraně v sanitkách,“ uvádí se dále v prohlášení. Agentura Reuters upozornila, že tato tvrzení nelze bezprostředně ověřit.

Hamásem řízené ministerstvo zdravotnictví v Gaze namítá, že zasažená sanitka byla součástí konvoje, který se připravoval na převoz těžce raněných z nemocnice Al-Shifa směrem k hraničnímu přechodu Rafáh, který je pro mnohé obyvatele Pásma Gazy jedinou cestou ven z obléhané enklávy.

Podle Palestinského červeného půlměsíce se musel konvoj, který s raněnými vyrazil od nemocnice Al-Shifa k Rafáhu, zhruba po čtyřech kilometrech obrátit, neboť cesta byla zavalená sutinami.

V příspěvku na sociální síti X uvedl, že konvoj byl na cestě zasažen hned dvakrát, poprvé když se nacházel zhruba kilometr od nemocnice a podruhé když stál před její bránou, kam přijel vyložit pacienty. Na místě podle něj zemřelo 15 civilistů.

Červený kříž útok odsoudil

Palestinský Červený půlměsíc dodal, že jedna z jeho sanitek byla součástí konvoje, ubezpečil ovšem, že nikdo z jejího osazenstva během útoku nebyl zraněn.

Podle mluvčího ministerstva v Gaze Ašrafa Kudry orgány v Pásmu Gazy o přesunu konvoje dopředu informovaly Mezinárodní červený kříž. Ten stanici CNN potvrdil, že byl požádán o to, aby konvoj při převozu raněných pacientů doprovodil, akce se ovšem neúčastnil.

„I když jsme nebyli přítomni, stále se jedná o zdravotnický konvoj a jakékoli násilí vůči zdravotnickému personálu je nepřijatelné,“ uvedl Mezinárodní červený kříž. „Žádní lékaři, sestry ani jiní zdravotníci by neměli umírat při práci na záchraně životů,“ dodal.

Zprávy z bojiště

Na bojišti v Pásmu Gazy došlo v posledních hodinách k prvnímu většímu posunu - izraelská armáda dosáhla pobřeží Středozemního moře i jižně od města Gaza. Právě v něm zřejmě Hamás koncentruje své síly.

Generální tajemník OSN António Guterres řekl, že je útokem na konvoj sanitek v blízkosti nemocnice zděšen. „Záběry těl poházených na ulici před nemocnicí jsou otřesné,“ uvedl a opět vyzval k ukončení bojů v Pásmu Gazy.

„Naprostý šok“ z útoku v blízkosti nemocnice vyjádřil také šéf Světové zdravotnické organizace. „Opakujeme: Pacienti, zdravotničtí pracovníci, zařízení a sanitky musí být vždy chráněni. Vždy,“ napsal Tedros Adhanom Ghebreyesus na sociální síti X.

Izrael, který obvinil Hamás, že v nemocnici Al-Shifa ukrývá velitelská centra Hamásu a vstupy do tunelů, minulý měsíc vyzval všechny civilisty, aby opustili sever Gazy. Hamás a vedení nemocnice popřeli, že by zařízení sloužilo jako základna bojovníků, připomíná agentura ČTK.

Reklama

Doporučované