Hlavní obsah

V Libanonu zabili „dvojku“ Hamásu. Útok zastavil rozhovory o rukojmích

Foto: Profimedia.cz

Vysoký představitel Hamásu Sálih Arúrí na snímku z roku 2017.

Reklama

aktualizováno •

Pokud se potvrdí, že za útokem opravdu stojí Izrael, mohlo by to vyeskalovat konflikt na Blízkém východě.

Článek

Při explozi v Bejrútu v úterý zemřel zástupce šéfa politického křídla teroristického hnutí Hamás Sálih Arúrí. Informovala o tom světová a libanonská média s odkazem na zdroje z Hamásu.

Podle prvních informací šlo o výbuch po náletu izraelského dronu. Izraelská armáda však útok v Libanonu odmítla potvrdit.

Libanonská státní média oznámila, že při explozi na jižním předměstí hlavního města zemřeli čtyři lidé. Večer podle BBC upřesnila, že obětí výbuchu je celkem šest.

Šéf Hamásu Ismáíl Haníja vydal večer prohlášení, podle kterého při útoku v Bejrútu zahynuly také dva vojenští velitelé tohoto hnutí.

Pokud se potvrdí, že za útokem opravdu stojí Izrael, podle agentury AP by to mohlo způsobit výraznou eskalaci situace na Blízkém východě. Jiné teroristické hnutí Hizballáh, které má velký vliv v Libanonu, večer oznámilo, že výbuch v Bejrútu považuje za vážný útok na Libanon. Podle zprávy vydané na síti Telegram se úder „neobejde bez odpovědi nebo trestu“.

Po zprávě o smrti Arúrího se zastavila jednání mezi Izraelem a Hamásem o další možné dohodě o izraelských rukojmích, napsal na svých internetových stránkách izraelský list Haarec. Podle arabských diplomatických zdrojů „atentát změnil situaci a pokrok teď není možný“.

K situaci se vyjádřil také libanonský premiér Nadžíb Míkátí, který útok odsoudil jako „další zločin Izraele“. Podle něj se tímto způsobem Izrael snaží Libanon zatáhnout do konfliktu.

Podle Marka Regeva, poradce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, nebyl útok v Bejrútu v žádném případě namířen proti Libanonu, ale šlo o „přesně mířený úder“ proti vedení Hamásu. V rozhovoru pro americkou televizi MNBC Regev zdůraznil, že Izrael nenese za útok odpovědnost.

Írán, který má úzké napojení na Hizballáh, vzkázal, že Arúrího smrt ještě více podnítí odpor vůči Izraeli. Podle mluvčího íránského ministerstva zahraničí nyní odhodlání bojovat proti židovskému státu vzroste nejen na palestinských územích, ale i jinde v regionu a po celém světě.

Kdo byl Sálih Arúrí?

Sálih Arúrí, který byl v úterý 2. ledna zabit během izraelského útoku na předměstí libanonského Bejrútu, byl jeden z hlavních představitelů teroristického hnutí Hamás. Izrael ho považoval za jednoho z klíčových zakladatelů brigád Kasám, vojenského křídla Hamásu.

Arúrí byl také úzce propojen s Íránem a jemu blízkou libanonskou islamistickou organizací Hizballáh.

Narodil se roku 1966 poblíž palestinského města Ramalláh na Západním břehu Jordánu. V této oblasti se také roku 1987 přidal k Hamásu a roku 1992 se zasadil o vytvoření jeho vojenského křídla, brigád Kasám.

Ve vedení organizace Hamás se roku 2011 účastnil například vyjednávání o propuštění jednoho izraelského vojáka výměnou za více než tisícovku palestinských vězňů držených v Izraeli.

Arúrí byl v Izraeli opakovaně vězněn. Roku 2010 byl deportován do Sýrie, kde pobýval tři roky. Odtud se přesunul do Turecka a následně do Libanonu, kde také v 57 letech zemřel.

Reklama

Doporučované