Hlavní obsah

Izraelští vojáci jsou v srdci Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Izraelská armáda v úterý oznámila, že její jednotky vedou pozemní boje v srdci Chán Júnisu. Předpokládají, že se tam může skrývat vedení Hamásu.

Článek

Generál Jaron Finkelman, velitel jižního vojska izraelských obranných sil, v úterý uvedl, že izraelské jednotky nyní bojují v srdci Chán Júnisu, druhého největšího města v Gaze. Rozšiřují tak své operace ve válce proti Hamásu, píše web France 24.

„Jsme v srdci Džabalíje, v srdci Šedžáje a od dnešního večera také v srdci Chán Júnisu,“ uvedl generál v prohlášení s odkazem na základny Hamásu poblíž města Gazy na severu pásma.

Podle webu The Times of Israel má izraelské vedení za to, že v Chán Júnisu se může skrývat vedení Hamásu. „Jedná se o nejintenzivnější den bojů od zahájení pozemních manévrů, pokud jde o zabité teroristy, počet střetů a použití palby ze země i ze vzduchu,“ dodal Finkelman.

Armáda nařídila Palestincům ukrývajícím se v Chán Júnisu, aby uprchli na západ k pobřeží Středozemního moře nebo dále na jih k Rafáhu u egyptských hranic. Rozšíření izraelské ofenzivy hlouběji do uprchlíky přeplněných jižních čtvrtí, kam utekli vysídlení obyvatelé Gazy, vyvolalo varování OSN, že v Gaze již není žádné místo bezpečné. Počet vysídlených obyvatel se podle OSN vyšplhal na 1,9 milionu.

Reklama

Doporučované