Hlavní obsah

Jaderná válka? Indie a Pákistán k ní neměly daleko, tvrdí Pompeo

Foto: Profimedia.cz

Pákistánští vojenští představitelé při testu balistické rakety dlouhého doletu

Reklama

Požádal jsem indickou stranu o minutu času, abych mohl situaci vyřešit, líčí ve svých pamětech bývalý ministr zahraničí USA Mike Pompeo eskalaci ve vztazích mezi Indií a Pákistánem.

Článek

Indie a Pákistán byly v únoru 2019 jen kousek od užití jaderných zbraní. Ve svých nových pamětech to uvedl bývalý ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Situace mezi vzájemně sousedícími zeměmi se vyhrotila po útoku na indické jednotky v Kašmíru, při němž v roce 2019 zemřelo přes čtyřicet vojáků. Přihlásila se k němu skupina sídlící v Pákistánu Džaiš-e-Muhammad a Dillí slíbilo odvetu. A tak se také stalo.

Indie reagovala leteckými údery proti ozbrojencům na pákistánském území. „V následném souboji Pákistánci sestřelili dvě indická vojenská letadla a zajali stíhacího pilota,“ vzpomíná podle zpravodajského webu BBC na bitvu bývalý americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Jak Indie, tak Pákistán si totiž nárokují celé území Kašmíru, obě země ale ovládají pouze jeho část. Dillí také už dlouho viní Islámábád z podpory separatistických ozbrojenců v kašmírském údolí, to ale Pákistán opakovaně popírá.

Obě navzájem sousedící země navíc vlastní jaderné zbraně a konflikt mezi nimi se objevuje poměrně často: jen od roku 1947 spolu Indie a Pákistán vedly tři války, dvě z toho právě o Kašmír.

V pamětech nazvaných Never Give an Inch: Fighting for the America I Love Mike Pompeo uvádí, že si svět v únoru 2019 vůbec neuvědomoval, jak moc se přiblížil k jaderné válce. „Pravdou je, že ani já nevím, jak blízko to bylo,“ přiznává. „Jen vím, že to bylo příliš blízko,“ dodává.

Které státy vlastní jaderné zbraně

V současnosti disponuje jadernými zbraněmi devět zemí – Čína, Francie, Indie, Izrael, Pákistán, Rusko, Severní Korea, Spojené státy a Velká Británie.

Konkrétně popisuje situaci z hanojského summitu, kam původně cestoval kvůli vyjednávání o jaderných zbraních se Severokorejci. V tu noc si Indie a Pákistán začaly v souvislosti s Kašmírem navzájem vyhrožovat.

Minuta, která zastavila jaderné nebezpečí

„Probudili mě, abych si promluvil se svým indickým protějškem,“ píše Pompeo, aniž by indického představitele jmenoval. „Ten věřil, že Pákistánci připravují své jaderné zbraně k útoku. Řekl mi, že Dillí zvažuje svou vlastní eskalaci,“ tvrdí s tím, že indického zástupce požádal o pouhou minutu času, aby se pokusil situaci vyřešit.

Ve spolupráci s tehdejším americkým poradcem pro národní bezpečnost Johnem Boltonem se spojil s velitelem pákistánské armády, generálem Kamarem Džavidem Badžvou, a seznámil ho s tím, co říkají Indové.

„Tvrdil, že to není pravda. Jak se dalo čekat, sám věřil, že to Indové připravují své jaderné zbraně k nasazení. Trvalo nám několik hodin, než jsme přesvědčili obě strany, že ani jeden národ se nepřipravuje na jadernou válku,“ popisuje tehdejší ministr zahraničí. „Nikdo jiný by v tu noc neudělal to, co jsme udělali my Američané, abychom se vyhnuli hrozným důsledkům jaderné války,“ uzavírá Pompeo.

Indie ani Pákistán zatím tvrzení exministra zahraničí nekomentovaly.

Reklama

Doporučované