Hlavní obsah

Jak na Navalného? Kritik Kremlu je nucen každé ráno poslouchat proputinovskou píseň

Foto: Gregory Stein, Shutterstock.com

Opoziční politik a aktivista Alexej Navalnyj je odsouzen na desítky let do vězení.

Reklama

Vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj tvrdí, že jsou vězni nuceni každé ráno v pět hodin poslouchat proputinovskou popovou píseň Jsem Rus od ruského interpreta Shamana, píše The Guardian.

Článek

Vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj doposud utrpěl otravu či napadení a stěžoval si na nedostatečnou lékařskou péči. Tento týden ale sdělil, že čelí nové výzvě: Je nucen každé ráno v pět hodin poslouchat proputinovskou popovou píseň, píše britský deník The Guardian.

Sedmačtyřicetiletý Navalnyj, bývalý právník, který se před více než deseti lety proslavil tím, že kritizoval prezidenta Vladimira Putina a obviňoval jej z rozsáhlé korupce, je nyní podle deníku ve vězení vzdáleném asi 60 km severně od polárního kruhu.

Navalnyj, který byl odsouzen k pobytu ve vězení až do svých 74 let na základě obvinění, která jsou podle jeho slov vykonstruovaná a mají zabránit jeho dalším politickým aktivitám, v pondělí uvedl, že jeho ráno nyní začíná poslechem ruské hymny, po níž následuje vlastenecká píseň Já jsem Rus v podání proputinovského zpěváka Shamana.

Shaman, vlastním jménem Jaroslav Dronov, se na vlně válečného patriotismu stal stálicí státní televize a je jednou z osobností, které oficiálně podporují Putina, aby se v březnu znovu ucházel o prezidentský úřad. V jeho nejznámější písni, kterou občas interpretuje v černém koženém oblečku a s páskou na ruce v barvách ruské vlajky, zpívá o tom, že se Rusové nedají zlomit a „půjdou až do konce“, uvádí The Guardian.

Ironií je, napsal Navalnyj na síti X, že státní propaganda kdysi poukazovala na to, že pochodoval s ruskými nacionalisty na každoročních pochodech, a nyní, po letech, mu při ranním vězeňském cvičení pouštějí ultranacionalistickou popovou píseň pro výchovné účely, cituje opozičníka britský deník.

Reklama

Související témata:

Doporučované