Hlavní obsah

Japonské restaurace zachvátila vlna „sushi terorismu“

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Sushi je typický japonský pokrm. Snímek je ilustrační.

Reklama

Akcie padají, padají žaloby a policie vyšetřuje. To vše kvůli sérii videí, na nichž lidé v japonských sushi restauracích osahávají jídlo na pásech nebo olizují společné lahve s omáčkou.

Článek

Japonsko je bezpochyby zemí, která si víc než některé jiné potrpí na hygienu. Není proto divu, že tam vyvolala rozruch videa, jež se v posledních týdnech šíří na sociálních sítích, zejména na TikToku a twitteru.

Zákazníci tzv. running sushi restaurací, tedy podniků, kde si hosté berou jídlo sami z popojíždějících pásů a nenosí jim ho tedy číšníci, na těchto videích například sahají do pokrmů. Dělají si tak „legraci“ z ostatních zákazníků.

Fenomén se stal dokonce předmětem policejního vyšetřování, píše britský deník The Guardian. Videa způsobila propad akcií několika restauračních sítí, včetně předního řetězce running sushi, a přiměla manažery, aby přehodnotili, jak restaurace servírují své pokrmy.

I proto neváhají tyto vtipálky v Japonsku nazývat „sushi teroristy“. Videa nabrala na popularitě v poslední době, i když je patrné, že mnohá z nich jsou už týdny i měsíce stará, podotýká americká stanice CBS.

Klip prozatím nejhoršího kulinářského zločinu z této kategorie, který má na Twitteru přes 90 milionů zobrazení, ukazuje mladíka, jak olizuje vršek společné sójové omáčky a následně celý okraj šálku, který poté položí zpět na polici. Na závěr krátkého videa si mladík olízne prst a několikrát sáhne na dva kousky sushi, které putují po pásu k dalším zákazníkům.

Video natočené v pobočce řetězce Sushiro ve městě Gifu způsobilo propad akcií společnosti téměř o pět procent. Další videa z jiných řetězců ukazují, jak lidé kladou wasabi na projíždějící kousky sushi nebo olizují lžíci ze společné nádoby s práškem ze zeleného čaje.

I když pojem „sushi terorismus“ je spíš humorná nadsázka, videa vyvolala v Japonsku pobouření. Jeden z uživatelů twitteru napsal: „Je to nechutné. Už nemohu chodit do running sushi restaurací.“ Důvodem jsou ale také velké peníze, které se v japonském sushi byznysu točí - podle The Guardianu v přepočtu asi 125 miliard korun.

Řetězec Sushiro už oznámil, že kvůli aféře podal trestní oznámení. Autor videa se ale podle něj omluvil, stejně jako jeho rodiče. Klipy přiměly řetězec, aby v dotčené restauraci vyměnil lahve sójové omáčky a znovu umyl veškeré šálky.

Podle japonské agentury Džidži také v dotyčné restauraci přestali umisťovat koření a další příslušenství na každý stůl a žádají hosty, aby si je vyzvedli na výdejním místě.

Právní kroky se chystají podniknout i dva další řetězce Hama Sushi a Kura Sushi, přičemž druhý z nich chce nainstalovat kamery nad distribuční pásy s jídlem.

Reklama

Související témata:

Doporučované