Hlavní obsah

JAR uspořádá námořní cvičení s Ruskem. Přesně na výročí invaze na Ukrajinu

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin při hovoru s uskupením BRICS, jehož součástí je i Jihoafrická republika.

Reklama

Jihoafrická republika oznámila, že zahájí námořní cvičení s Ruskem a Čínou. Rozhodnutí kritizují Spojené státy. Podle analytiků tak JAR upevňuje svou diplomatickou nevyhraněnost ve vztahu k ruské invazi na Ukrajinu.

Článek

Rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu zahájí Jihoafrická republika u svých břehů společné cvičení s Čínou a Ruskem. Ohlásila ho konkrétně na termín 17. až 27. února letošního roku. Rusko zahájilo invazi do sousední země 24. února loňského roku.

Námořní cvičení představuje pro JAR projev diplomatické nezávislosti, shodují se analytici oslovení deníkem The New York Times (NYT). Potvrzuje totiž, že tamní vláda nechce, aby její vztahy se světem ovlivňoval konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou.

Jihoafrická republika již dříve uskutečnila vojenská cvičení s Ruskem a Čínou, stejně tak je ovšem absolvovala i se Spojenými státy a zeměmi NATO.

Jihoafrická armáda uvedla, že nadcházející cvičení je „prostředkem k posílení již tak kvetoucích vztahů mezi Jihoafrickou republikou, Ruskem a Čínou“. Země nemá jasně vymezený postoj k válce na Ukrajině. Loni se ovšem zdržela při hlasování v OSN, které odsoudilo Rusko za nezákonnou anexi čtyř ukrajinských oblastí.

Spojené státy, které s Jihoafrickou republikou po desetiletí pěstují strategické partnerství, okamžitě vyjádřily s námořním cvičením nesouhlas. „Se znepokojením bereme na vědomí plán Jihoafrické republiky pokračovat ve společných cvičeních i v době, kdy Moskva pokračuje ve své brutální a nezákonné invazi na Ukrajinu,“ uvedlo velvyslanectví Spojených států v JAR.

Rusko šilhá po Latinské Americe

Rusko je kvůli invazi na Ukrajinu téměř izolované od západních trhů. To ruské představitele donutilo hledat obchodní a politické partnery i v jiných částech světa. Mimo jiné tak pozornost míří i na země Latinské Ameriky.

„Podporujeme Jihoafrickou republiku ve vojenské spolupráci s ostatními demokratickými zeměmi, které sdílejí náš společný závazek k dodržování lidských práv a zásad právního státu,“ dodala ambasáda.

JAR považuje za důležité partnerství s Ruskem i Evropou

Johannesburg udržuje úzké vazby s Pekingem a Moskvou už kvůli historické pomoci při boji s apartheidem. Všechny tři země jsou ještě spolu s Brazílií a Indií součástí organizace BRICS, jež sice není vojenskou aliancí jako NATO, ale podle NYT se prezentuje jako „protiváha Západu“.

Pro Jihoafrickou republiku je ovšem stěžejní také partnerství s Evropskou unií, která představuje jejího největšího obchodního partnera. „Je to vnímáno jako válka, která se odehrává v Evropě, a pokud jde o Jihoafrickou republiku, není součástí této války,“ poznamenal pro NYT Denys Reva, odborník na námořnictvo z Institutu pro bezpečnostní studia v Jihoafrické republice.

Rusko zůstává kvůli válce na Ukrajině téměř mezinárodně izolované. Společné námořní cvičení tak vnímá jako vítaný projev přátelství ze strany diplomatického partnera, shodují se analytici.

„Pro Čínu je sice v sázce méně, ale událost bude připomínkou, že aliance BRICS je stále globálním hráčem,“ domnívá se Elizabeth Sidiropoulosová, vedoucí Jihoafrického institutu mezinárodních vztahů.

Oznámení o cvičení přichází několik dní před plánovanou návštěvou ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova v Jihoafrické republice, kde se má setkat se svým jihoafrickým protějškem Naledi Pandorem.

Reklama

Doporučované