Hlavní obsah

„Je houževnatá.“ Bílý dům nevzdává boj o uvězněnou sportovkyni

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Brittney Griner je hráčkou týmu Phoenix Mercury hrajícího WNBA.

Reklama

Hvězda ženského basketbalu Američanka Brittney Grinerová se setkala s americkou delegací. Jde o první setkání po nezdařilém odvolání proti rozsudku. Osvobození basketbalistky je prioritou Bidenovy administrativy.

Článek

Představitelé Spojených států se ve čtvrtek setkali s uvězněnou hvězdou ženského basketbalu Brittney Grinerovou. Šlo o první setkání po tom, co ruský soud zamítl odvolání basketbalistky proti dřívějšímu rozsudku.

Brittney Grinerová byla ruským soudem odsouzena na 9 let v trestanecké kolonii za držení drog, což je v Rusku vážný trestný čin. Během soudu Grinerová uznala svou vinu a incident popsala jako neúmyslný. Po ruské invazi na Ukrajině se hráčka nedobrovolně ocitla ve středu geopolitického souboje mezi Ruskem a Spojenými státy, potažmo Západem.

„Bylo nám řečeno, že se Brittney Grinerová má tak, jak lze předpokládat s ohledem na dané okolnosti,“ řekla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre pro New York Times.

O stavu hvězdné basketbalistky informoval také mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. „Na vlastní oči jsem viděl její houževnatost a vytrvalost navzdory současným okolnostem,“ uvedl na svém twitterovém profilu Ned Price.

V říjnu jeden z advokátů Grinerové vyjádřil obavy nad stavem Američanky. Podle něj se emocionálně trápí a obává se svých šancí na osvobození v potenciální výměně vězňů. Ve vězení jí je umožněno vyjít na jednu hodinu jednou za den ven na malý plácek. Zbytek času tráví v cele, kde po většinu času spí a čte Dostojevského.

Kdo je Brittney Grinerová?

Brittney Yevette Grinerová, asi nejlepší basketbalistka všech dob, se nikdy s ničím nepárala. Stejně jako tahle 206 cm vysoká žena umí řádit pod košem, sdílí, klidně i veřejně, své názory a postoje.

Bidenova administrativa se s ruskou stranou snaží dohodnout na výměně vězňů, která by zahrnovala Grinerovou a dalšího Američana Paula Whelana, který byl v Rusku odsouzen za špionáž. Možná dohoda je však stále daleko, protože mezi Ruskem a Spojenými státy panuje po ruském útoku na Ukrajinu obrovské napětí.

Představitelé USA údajně v možné vězeňské výměně nabídli Rusku osvobodit Viktora Bouta. Jde o obchodníka se zbraněmi, který byl ve Spojených státech odsouzen na 25 let.

„Jak jsme řekli dříve, americká vláda nabídla Rusku významnou nabídku, jak vyřešit nepravomocná uvěznění Brittney Grinerové a Paula Whelana,“ řekla mluvčí Jean-Pierre.

„Osvobození našich občanů a jejich návrat do Spojených států je naší hlavní prioritou,“ dodala Jean-Pierre.

Na intenzitě nabírá také společenská kampaň za osvobození basketbalistky vedená manželkou Grinerové Cherelle, ke které se připojila řada atletů.

Týden před ruským útokem na Ukrajinu byla olympijská vítězka a hvězda americké WNBA (Women’s National Basketbal Association pozn. red.) Brittney Grinerová zatčena na moskevském letišti po tom, co celní správa u basketbalistky našla dvě náplně do vaporizéru obsahující hašišový olej.

Byla na cestě do Jekatěrinburgu, kde měla hrát za národní ženský basketbalový tým USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované