Hlavní obsah

„Jed v každém potahu.“ Kanada opatří varováním každou cigaretu

Foto: Shutterstock.com/Oteera

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/close-man-hand-holding-peel-off-1357258403

Reklama

Kanada chce kuřáky zbavit možnosti vyhnout se zdravotním varováním na tabákových výrobcích. Jejím cílem je do roku 2035 snížit počet uživatelů tabáků v zemi na méně než pět %.

Článek

Každá cigareta v Kanadě bude mít na sobě brzy vytištěné varování před škodlivými následky kouření, oznámila ve středu tamní zdravotnická organizace. Kanada se tak stane první zemí světa, která varovnými nápisy opatří každou cigaretu zvlášť.

Na cigaretách se objeví slogany hlásající „Cigarety způsobují rakovinu“ nebo „Jed v každém potahu“, píše stanice BBC, která na zavádění nových nápisů upozornila.

„Nová nařízení o vzhledu, balení a označování tabákových výrobků budou součástí pokračujícího úsilí kanadské vlády pomoci dospělým, kteří kouří, přestat kouřit, chránit mládež a netabákové uživatele před závislostí na nikotinu a dále snižovat přitažlivost tabáku,“ vysvětluje zdravotnická organizace.

Podle ní nová opatření kuřákům „prakticky znemožní vyhnout se zdravotním varováním“ na tabákových výrobcích.

V platnost mají vejít 1. srpna. Health Canada předpokládá, že se jí podaří rozšířit nápisy na všechny tabákové výrobky prodávané v Kanadě do dubna roku 2025.

Nejnovější krok kanadských orgánů je součástí snah omezit kouření v zemi. Cílem je snížit počet uživatelů tabáku do roku 2035 na méně než pět %.

Reklama

Související témata:

Doporučované