Hlavní obsah

Jeden z chlapců zachráněných z thajské jeskyně tragicky zahynul

Foto: AP, ČTK

Duangpetč Promtchep.

Reklama

aktualizováno •

Jeho vyhublá, ale usměvavá tvář ozářená potápěčovým světlem se stala jedním ze symbolů úspěšné záchranné akce, již sledoval celý svět. Teď thajský chlapec, který v roce 2018 strávil dva týdny uvězněný v jeskyni, zemřel.

Článek

Daungpetč Promtchep, kterému nejbližší říkali zkráceně Dom, zemřel ve Velké Británii. Bylo mu 17 let. Příčina jeho smrti zatím není jasná, ale podle BBC utrpěl úraz hlavy.

Zprávu o jeho smrti předala chlapcova matka thajskému klášteru Wat Doi Wao v jeho rodném městě Čiang Rai, který ji poté zveřejnil na svém facebooku. „Ať Domova duše odpočívá v pokoji,“ napsal klášter.

Na sociálních sítích na Doma vzpomínají i jeho spoluhráči z thajského fotbalového týmu, kteří s ním před lety byli zachráněni z jeskyně. „Řekl jsi mi, že jednou budeš hrát za národní tým. Vždycky jsem věřil, že jednou budeš,“ napsal v příspěvku Pračak Sutcham.

Další jeho spoluhráč Titan Čanin Viboonrungruang napsal: „Bratře, tvrdil si mi, že spolu dosáhneme na naše fotbalové sny. Jsi jeden z lidí, kteří mě dělali lepším. Jestli je příští život opravdovým, chci abychom si spolu opět zahráli v jednom týmu“.

Loni se Dom zapsal na fotbalovou akademii Brooke House College v anglickém Leicestershiru. „Dnes se můj sen stal skutečností,“ napsal chlapec v srpnu na instagramu, když se dozvěděl, že ho škola přijala.

Dom byl kapitánem chlapeckého fotbalového týmu Wild Boars, tedy divočáci, který v roce 2018 zůstal po bleskových povodních uvězněný v jeskynním systému Tham Luang. V té době mu bylo 13 let. Věk jeho jedenácti kamarádů se pohyboval v rozmezí od 11 do 16 let.

Záchrana fotbalového týmu z jeskyně Tham Luang

Na konci června 2018 12 chlapců ve věku mezi 11 a 16 lety spolu se svým trenérem po bleskové povodni uvízlo v jeskyni Tham Luang v Thajsku. Záchranářům se je podařilo vysvobodit až po dvou týdnech.

Do záchranných akcí se zapojila více než stovka thajských a zahraničních potápěčů. Fotbalový tým po dvou týdnech za pozornosti médií z celého světa úspěšně zachránili.

Na základě jejich příběhu vznikla řada filmů a knih. Šestidílnou minisérii loni uvedla například streamovací platforma Netflix.

Fotbalisté s trenérem zmizeli 23. června 2018 poté, co při procházce po tréninku vlezli úzkou průrvou do jeskynního komplexu Tham Luang. Ten ale záhy zatopil monzunový déšť a skupina tam zůstala uvězněna.

Devět dní chlapci žili ve tmě a bez jídla. Dle výpovědí skupina přežila jen díky vodě, která padala z vršku jeskyně a která byla díky minerálům nezávadná. Dom v jeskyni přečkal i své 13. narozeniny.

Tréner je v jeskyni naučil meditaci, aby zůstali klidní a spotřebovali co nejméně vzduchu. V jeskyni zůstali ještě několik dní poté, co je záchranáři objevili - nejdřív museli vymyslet plán náročné záchrany. Ven se fotbalový tým dostal po 17 dnech.

Reklama

Související témata:

Doporučované