Hlavní obsah

„Jeho smrt nepřinese útěchu, ale cítíme úlevu.“ Střelec z Maine je mrtev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Úřad šerifa okresu Androscoggin

Záběr z bowlingové haly v Lewistonu, kde Card ve středu zabil několik lidí.

Střelec, který ve státě Maine připravil o život 18 lidí, byl v pátek večer nalezen mrtvý. Útočník bezpečnostním složkám unikal dva dny.

Článek

„Stejně jako mnoha obyvatelům Maine se mi ulevilo, že Robert Card už nikoho neohrožuje,“ pronesla na tiskové konferenci, která ukončila dvoudenní paralýzu obyvatelů města Lewiston a okolí, guvernérka státu Janet Millsová.

„Vím, že je mnoho lidí, kteří sdílejí tento pocit. A vím také, že jeho smrt nemusí přinést útěchu obětem této tragédie.“

Jen o několik okamžiků dříve se veřejnost dozvěděla o tom, že policie střelce, který na dvou místech ve městě zabil 18 lidí a 13 jich zranil, byl nalezen mrtvý v Lisbon Falls, asi 16 kilometrů od místa středeční tragédie. Podrobnosti jeho motivu zatím zůstávají neznámé a vyšetřovatele jejich směrem nenavedl ani vzkaz, který po sobě podezřelý zanechal.

Ten se podle informací webu CNN podobal dopisu na rozloučenou a naznačoval, že Card neočekával, že bude v době jeho nálezu vzkazu naživu. Mimo jiné byl i důvodem, proč se dvoudenní pátrání stovek příslušníků bezpečnostních složek rozšířilo i na vodní toky.

K útokům došlo v již zmiňovaném Lewistonu ve středu večer tamního času. Místem činu se stala bowlingová herna a asi 10 minut jízdy od ní vzdálená restaurace. Po druhé střelbě útočník utekl, přičemž jeho auto později objevila policie v obci vzdálené zhruba 13 kilometrů od města.

Po dobu pátrání úřady vyzývaly občany, aby se zamkli ve svých domovech a nevycházeli ven. Card, vyškolený instruktor střelných zbraní a záložník americké armády, byl totiž prohlášen za ozbrojeného a nebezpečného. Veřejnost navíc byla obeznámena i s duševními problémy, které se u střelce v nedávné minulosti projevily.

Tragická událost je nejtragičtější masovou střelbou v USA tohoto roku, opět oživila pro USA typickou debatu o držení střelných zbraní. Po obyvatelích státu Maine se totiž nevyžaduje povolení k nošení zbraní a pokusy zastánců kontroly zbraní o zpřísnění zákonů opakovaně selhávají.

Kontext

Podle policie státu Maine došlo ve městě Lewiston ke dvěma incidentům, při nichž se střílelo; jeden se odehrál v bowlingové herně a druhý v restauraci, která se nachází asi 10 minut jízdy autem od prvního místa činu. Podle státních úřadů se začalo střílet kolem sedmé hodiny večer tamního času ve středu.

Například na začátku tohoto roku neuspěly návrhy na zavedení povinnosti prověřovat soukromý prodej zbraní a zavedení 72 hodin dlouhé čekací doby na nákup zbraně. Již o pár let dříve pak selhaly i snahy, které se zaměřovaly na bezpečnost ve školách.

Proti jsou navíc sami obyvatelé státu, kteří některé pokusy o zpřísnění zákonů o zbraních zamítli v referendu. Příkladem toho může být rok 2016, kdy ve veřejném hlasování neuspěl návrh na zavedení povinnosti prověřování minulosti kupujícího.

„Každý občan má právo držet a nosit zbraň a toto právo nesmí být nikdy zpochybněno,“ stojí v ústavě státu, který má dlouholetou tradici držení zbraní, jež souvisí i s tím, že v Maine coby lesnatém státě je rozšířený lov a sportovní střelba.

Související témata:

Doporučované