Hlavní obsah

Jihokorejský youtuber skryl desítky kamer do volebních místností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Jihokorejská policie pátrá po dvou mužích, kteří údajně pomáhali krajně pravicovému youtuberovi instalovat desítky špionážních kamer do volebních místností. Snažil se tak potvrdit svá nepodložená tvrzení o volebních podvodech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jihokorejská Národní volební komise (NEC) odhalila nejméně 40 skrytých kamer ve volebních místnostech a střediscích pro sčítání hlasů po celé zemi, píše BBC. Ty měl instalovat padesátiletý youtuber, který se snažil prokázat svá nepodložená tvrzení o volebních podvodech. Koncem minulého týdne byl zatčen. Policie nyní pátrá po dvou jeho komplicích.

Opožděná reakce vyvolává obavy o kompetence volebního dohledu nad parlamentními volbami, které se budou konat 10. dubna, přičemž předčasné hlasování je naplánováno na pátek a sobotu před dnem voleb.

Paradoxně obavy šíří krajně pravicový influencer, který kamery instaloval. Údajně chtěl znát „počet voličů“ a bál se „značného rozdílu mezi (výsledky) předčasného a regulérního hlasování“.

V pondělí NEC oznámila plán provést v předvečer předčasného hlasování a v den voleb kontroly, zda nejsou tajně instalovány kamery. Komise uvedla, že ve spolupráci s místními samosprávami a policií využije detektory skrytých kamer.

Problémy, které tíží Jižní Koreu:

„Budeme také provádět časté kontroly v období předčasného hlasování a v den voleb,“ uvedl jeden z představitelů NEC s tím, že bude podávat stížnosti na policii na každého, kdo se pokusí nahrávat volební místnosti.

Vzhledem k tomu, že počet volebních místností, které budou v den voleb otevřeny, činí 14 259, což je čtyřikrát více než v minulých volbách, zůstávají otázky ohledně účinnosti tohoto opožděného kroku NEC.

K obavám přispívá i to, že počet zaměstnanců NEC v celé zemi dosahuje přibližně 3000, upřesňuje server The Korea Times. Tito zaměstnanci mají za úkol nejen kontrolovat volební místnosti, ale také řídit sčítání hlasů, což znamená, že jeden zaměstnanec se může dostat do situace, kdy bude muset v nejhorším případě sám zkontrolovat desítky volebních místností.

Hlasování se koná za účelem výběru členů Národního shromáždění, které se skládá z 300 křesel. Poslední parlamentní volby se konaly v roce 2020 během pandemie koronaviru.

Reklama

Doporučované