Hlavní obsah

V Jižní Koreji stávkuje 70 procent lékařů. Ministr jim hrozí sankcemi

Foto: Shutterstock.com

Lékaři si stěžují na vládní plán ohledně navýšení počtu studentů na lékařských fakultách. Ilustrační snímek.

Reklama

Lékaři v Jižní Koreji stávkují a tamní vláda se je snaží dostat zpět do nemocnic. Ministr zdravotnictví proto oznámil, že lékařům, kteří se do práce nevrátí, budou hrozit sankce jako ztráta licence nebo pokuty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jihokorejskému ministrovi zdravotnictví Cho Kyoo-hongovi dochází s tamními lékaři trpělivost. Od 20. února jich odešlo z práce devět tisíc, což je asi 70 procent z celkového počtu doktorů v zemi. Vedle mediků, kterých je mezi „bojkotujícími“ většina, odešli i lékaři, kteří práci vykonávají už delší dobu. Důvodem stávky je vládní plán na zvýšení počtu přijímaných studentů na lékařské fakulty, píše agentura Reuters.

Cho proto v pondělí oznámil, že úřady začnou kontrolovat nemocnice, aby mohly případně proti lékařům podniknout právní kroky. Vláda už minulý měsíc dala protestujícím lékařům ultimátum – buď se do konce února vrátí do práce, nebo jim budou hrozit sankce. A to včetně pozastavení lékařských licencí, pokut nebo vězení.

„Od dnešního dne plánujeme provádět kontroly na místě, abychom potvrdili, že se medici nevrátili. Bez výjimky pak podnikneme kroky podle zákona. Mějte prosím na paměti, že lékaři, kteří se nevrátili, mohou mít vážné problémy na své osobní kariérní cestě,“ naléhal ministr zdravotnictví Cho Kyoo-hong na televizním brífinku.

Náměstek ministra zdravotnictví Park Min-soo následně sdělil, že vláda podnikne kroky k pozastavení lékařských licencí přibližně sedmi tisíc mediků, kteří opustili svá zaměstnání.

Zajímavosti

V Jižní Koreji, jako v jedné z posledních asijských zemí, dlouho setrvával tradiční způsob počítání věku. Podle něj byl dítěti už při narození jeden rok, k němuž se 1. ledna připsal další rok. V roce 2023 byl tento systém zákonem zrušen.

V demilitarizovaném pásmu mezi Jižní a Severní Koreou žijí (nejen) ohrožené druhy zvířat a roste zde mnoho rostlin.

Na území České republiky působí již několik let jihokorejská sekta Sinčchondži

Stávka lékařů v Jižní Koreji zásadně otřásla tamním zdravotnictvím. Dochází k rušení operací a vyšetření, což následně vyvíjí tlak na pohotovosti, které se ale také potýkají s nedostatkem doktorů. „Lékaři by se měli nejprve vrátit a uklidnit pacienty a jejich rodiny a pak vést dialog s vládou,“ řekla agentuře Reuters Song, pacientka soulské nemocnice.

Reklama

Doporučované