Hlavní obsah

„Jsem bojovnice a nevzdám se.“ Britská premiérka odstoupit nehodlá

Foto: Profimedia.cz

Britská premiérka Liz Trussová při středeční debatě s poslanci.

Reklama

aktualizováno •

Britská ministerská předsedkyně Liz Trussová zažila v britském parlamentu pořádné grilování. Řada poslanců nešetřila kritikou a premiérku, která je ve funkci šest týdnů, vyzývali k odstoupení.

Článek

Liz Trussová má za sebou krušný den. Nejen opoziční poslanci, ale i ti vládní ji během pravidelných středečních interpelací zahrnuli výtkami. Na pozadí rostoucí inflace zpochybňovali její ekonomické kroky i vlastní důvěryhodnost. Vyslechla si, že je nespolehlivá a nekonzistentní. Především proto, jak v posledních týdnech rychle rušila své ekonomické plány, z nichž některé slibovala naplnit už ve volební kampani na premiérský post.

Ministerská předsedkyně ukázala tvrdou slupku. Svým kritikům vzkázala, že je „bojovnice, ne někdo, kdo se vzdává“.

Za překotné změny kurzu se všem Britům omluvila. „Jasně jsem řekla, že mě to mrzí a že jsem udělala chyby. Ale správné je za těchto okolností pokračovat v práci a plnit úkoly ve prospěch britského lidu,“ uvedla Trussová.

Zda je toho schopná, mnozí pochybují. Třeba šéf opozičních labouristů Keir Starmer prohlásil, že se o působení Trussové v Downing Street už píše kniha. „Venku bude do Vánoc. Je to datum vydání, nebo název?“ položil řečnickou otázku.

Trussová připomněla, že nyní je ve funkci premiérky necelé dva měsíce a že již zavedla garanci cen energií nebo zamezila navýšení sociálního pojištění. Zároveň obvinila labouristy, že nechápou „ekonomickou realitu“.

Trussová poslancům odpovídala na dotazy ohledně rostoucí inflace nebo podpory království Ukrajině.

Jakkoli jsou to velká témata, stejně většinu ze 40minutové rozpravy, jejíž záznam je k dispozici například na webu britské veřejnoprávní televize BBC, zabrala kritika ministerské předsedkyně a výzvy k jejímu odstoupení.

Vydrží britská premiérka ve funkci?

Británie se dlouhé týdny zmítá v chaosu. Premiérka Liz Trussová nyní čelí stále větší kritice a podle britských médií bojuje o přežití ve funkci.

Trussové se aktuálně nejvíc vyčítá (již odvolaný) plán na snížení daní, který zavedla spolu (s již odvolaným) ministrem financí Kwasi Kwartengem. Ukázalo se, že reforma je výhodná jen pro bohaté a bude mít zásadní dopad na kondici státních financí. Na zprávu prudce zareagovaly trhy a britská libra se propadla na historické minimum. Rozjela se inflace, proti které zaintervenovala národní banka tím, že prudce zvýšila úrokové sazby. Což v důsledku dopadlo na běžné domácnosti, zejména na lidi splácející hypotéky.

„Miliony lidí čelí strašlivým splátkám hypoték a ona přiznala, že je to její vina. Neměla provádět ekonomický experiment na britské veřejnosti… Proč by měl někdo konzervativcům ještě někdy svěřit ekonomiku?“ ptal se teď ve sněmovně šéf labouristů Starmer.

Připomněl, že Trussová minulý týden slíbila, že nepřistoupí na „žádné snižování výdajů“. Ovšem čerstvě jmenovaný ministr financí Jeremy Hunt, který vystřídal Kwartenga, teď oznámil, že ke škrtům ve vládních rozpočtech dojde. „Jaký smysl má premiérka, jejíž sliby nevydrží ani týden?“ ptal se Starmer.

Analýza

První týdny Liz Trussové ve funkci se nesly ve znamení krize. Nejenže premiérka musela provést Británii smutkem po úmrtí královny, ale také bojuje se špatnou ekonomickou situací. Po kritice nyní dokonce upouští od svých plánů.

S jeho tvrzeními zřejmě souhlasil i Ian Blackford, lídr Skotské národní strany. Řekl, že premiérka sice po deseti obratech během dvou týdnů zůstává v úřadu, ale ne u moci.

Ve středu oznámila svou rezignaci také ministryně vnitra Suella Bravermanová. „Udělala jsem chybu, přijímám odpovědnost a rezignuji,“ uvedla v dopise premiérce Trussové zveřejněném na twitteru.

V dopise však také dala najevo, že má obavy o další směřování této vlády. „Nejen, že jsme porušili klíčové sliby, které jsme dali našim voličům, ale mám vážné obavy ohledně odhodlání této vlády dodržet sliby dané lidem před volbami,“ napsala.

Jako možného nástupce Bravermanové na pozici ministra vnitra zmiňuje BBC bývalého ministra dopravy Granta Shappse.

Trussová je přesvědčená, že konzervativce dovede do příštích voleb. Je ale možné, že bude čelit hlasování o nedůvěře. Podle nepotvrzených zpráv, které se objevily v řadě britských médií, totiž již teď 100 poslanců Konzervativní strany požaduje její odstoupení. A to ve funkci premiérky není ani dva měsíce.

Podle průzkumu společnosti YouGov hodnotí politické výkony premiérky kladně jen deset procent Britů.

Reklama

Doporučované