Hlavní obsah

„Zavražděný“ kritik Kadyrova zveřejnil nové video

Foto: Profimedia.cz

Snímek pocházející z jednoho z Abdurachmanovových videí na portálu YouTube.

Reklama

V prosinci se objevila zpráva, že ve Švédsku zavraždili čečenského youtubera, který opakovaně kritizoval vůdce tohoto ruského regionu Ramzana Kadyrova. Muž teď v novém videu oznámil, že je naživu. Kde se nachází, zůstává nejasné.

Článek

Bloger z Čečenska, který hlasitě kritizoval tamního vůdce Ramzana Kadyrova, je naživu. Začátkem prosince přitom svět obletěla zpráva o jeho vraždě. Beze stopy byl více než dva měsíce, upozornil server The Moscow Times.

Youtuber Tumso Abdurachmanov, který žije od roku 2015 ve švédském exilu, zmizel koncem listopadu loňského roku. Čečenská opozice tvrdila, že ho zastřelili v rámci série politicky motivovaných vražd namířených proti Čečencům žijícím v zahraničí. Zprávu o Abdurachmanově smrti následně s odkazem na jeho kolegy potvrdila i stanice RFE/RL.

Švédské orgány na informace o Abdurachmanově smrti nereagovaly. Německý soud ovšem 10. prosince uvedl, že bloger je stále naživu. Čečenská opozice dodala, že je pod ochranou švédské policie.

Dohady o tom, zda stále žije, nakonec rozptýlil sám Abdurachmanov. „Jsem naživu a těším se dobrému zdraví,“ oznámil ve videu s názvem „Návrat“, které se na jeho youtubovém kanálu objevilo tři měsíce poté, co se odmlčel.

Šestatřicetiletý youtuber údajně krátce předtím, než video publikoval, kontaktoval čečenskou lidskoprávní organizaci Vayfond, která sídlí ve Švédsku. Potřeboval s ní údajně probrat „jisté právní záležitosti“, píše server Meduza.

Více o případu čečenského blogera

Začátkem prosince svět obletěla zpráva o tom, že čečenský youtuber, který kritizoval Kadyrova, byl zavražděn ve Švédsku. Později se zjistilo, že je naživu a zdravý.

Více informací o případu blogera Tumsa Abdurachmanova se dočtete zde:

Bližší informace o tom, kde se nachází a kde tři měsíce byl, ovšem Abdurachmanov Vayfondu nesdělil. „Předpokládáme, že on sám se kvůli utajení nemůže k ničemu vyjadřovat,“ uvedl zástupce organizace pro ruský exilový server Novaja Gazeta.

Podle švédských médií se Abdurachmanov stal svědkem trestního řízení ve věci pokusu o vraždu svého mladšího bratra v Německu.

Sám Tumso Abdurachmanov se stal terčem pokusu o vraždu v únoru 2020. V lednu 2021 za to švédská justice odsoudila dva ruské občany z Čečenska. Jeden z nich, Ruslan Mamajev, vypověděl, že jednal na příkaz čečenských úřadů, které mu slíbily vyplatit 50 tisíc eur. Spojitost případu s čečenským vedením soud potvrdil, píše ruský exilový server Meduza.

Abdurachmanov nejen na portálu YouTube ostře kritizoval čečenského vůdce Kadyrova a jeho vládu. Čečensko opustil v roce 2015. Tvrdil, že se v ruském regionu cítil ohrožený na životě. Přestěhoval se do Švédska, které mu poskytlo politický azyl.

Kadyrovův blízký spojenec Magomed Daudov vyhlásil v březnu 2019 vůči Abdurachmanovovi takzvanou „krevní mstu“. Slíbil, že se mu pomstí za to, že jeho otce a bývalého čečenského vůdce Achmata Kadyrova označil za „zrádce“.

Reklama

Související témata:

Doporučované